De keukentrends door de jaren heen

Ieder jaar kent zo zijn eigen keukentrends. Zeker de afgelopen jaren volgen trends elkaar snel op. Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken wil je misschien wel een mix maken van nieuwe en oude trends. We hebben daarom de keukentrends van 2018 tot en met 2022 voor je op een rijtje gezet. Zo kun je eens terugblikken op de trends van de afgelopen jaren. Daarnaast vertellen we je ook welke trends nog steeds populair zijn. Benieuwd? Je leest het hieronder.

Keukentrends

2018

Waar er voorheen vooral gekozen werd voor lichte keukens, maakten in 2018 de zwarte keukens hun intreden. Deze keukentrends waren meteen razend populair en nu, vijf jaar later, worden er nog steeds veel zwarte keukens verkocht. Een andere kleur die in 2018 populair was, is groen. Hierbij ging het voornamelijk om de donkerdere kleuren zoals legergroen. Niet alleen de keukenfronten kregen steeds vaker een groene kleur, maar de keuken werd ook steeds vaker aangekleed met planten. Planten in de keuken zijn nog steeds erg gewild. Het geeft immers een frisse en natuurlijke uitstraling aan je keuken.

Een laatste keukentrends die veel voorbijkwam in 2018 zijn de bredere en grotere keukenlades. De smalle keukenlades die we gewend waren zijn steeds meer naar de achtergrond verdwenen. We zien nu bij een groot deel van de keukens dat er nog steeds gekozen wordt voor brede lades. Het grote voordeel hiervan is dat je er veel makkelijker spullen in kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een brede bestekbak waar vrijwel al je bestek inpast, ideaal!

Keukentrends 2018
Zwarte keukens

2019

De grepen van de keuken hebben veel invloed op de sfeer en uitstraling ervan. In 2019 was een minimalistische en strakke keuken een echte keukentrend. Hierbij zagen we dat er gekozen werd voor grepen of greeplijsten in dezelfde kleur als de fronten. Dit zorgt ervoor dat de keuken een nog strakkere uitstraling krijgt. Greeplijsten zijn door de jaren heen nog populairder geworden en er wordt nu nog steeds vaak gekozen voor een greeplijst in dezelfde kleur als de fronten.

Naast minimalistische keukens waren natuurlijke materialen een trend. De composieten en granieten werkbladen kwamen steeds vaker in keukens terug. Hoewel het merendeel van de werkbladen van kunststof is, wordt er nog steeds vaak gekozen voor een natuurlijk werkblad.

Als laatste ontwikkelde de keukenapparatuur zich in 2019 heel snel waardoor keukenapparatuur van steeds meer luxe werd voorzien. Nog steeds is deze ontwikkeling gaande, waardoor we van steeds meer gemakken worden voorzien.

Keukentrends 2019
Strakke keuken

2020

De zwarte elementen in de keuken zijn nog steeds populair en daar kwamen in 2020 goudkleurige en koperkleurige elementen bij. De metalen accenten werden erg populair en er werd vooral gekozen voor spoelbakken en kranen. Metalen accenten zorgen voor een luxe en sfeervolle uitstraling. Waar koperkleurige elementen wat meer naar de achtergrond zijn verdwenen, wordt er nog steeds vaak gekozen voor goudkleurige accenten.

Een ander aspect dat in 2020 een grote rol speelde is duurzaamheid. Dit uitte zich in duurzamere materialen en apparaten. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige apparatuur en hout dat op een duurzame manier is geproduceerd. We kunnen wel stellen dat duurzaamheid de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden is en dat deze trend zich heeft voortgezet. Een keukentrend die zich aansluit op verduurzaming is de verlichting in de keuken. De verlichting werd steeds meer gezien als een onderdeel van de keuken, waardoor er vaak voor ledspotjes gekozen wordt. Omdat de oude verlichting plaatsmaakte voor ledverlichting, werd de keuken automatisch duurzamer.

Keukentrends 2020
Metalen elementen

2021

2021 lijkt misschien kortgeleden, maar er zijn inmiddels alweer nieuwe keukentrends die hun intrede hebben gemaakt. In 2021 werkten veel mensen thuis vanwege de pandemie. Daardoor werd de keuken steeds vaker een centrale plek in huis. Een plek waar veel mensen werkten wegens ruimtetekort. Er werd daarom steeds vaker voor een open leefkeuken gekozen. Zeker keukens met een kookeiland waren populair. Deze trend heeft zich in 2022 ook voortgezet, veel mensen werken nog steeds thuis en willen dus optimaal gebruikmaken van de ruimte. Een materiaal dat zijn herintreden maakt is marmer. Jaren geleden kwam marmer in vrijwel iedere keuken terug, maar dit verminderde door de jaren heen. Maar marmer is helemaal terug! We zien niet alleen marmer(look) werkbladen, maar ook accessoires en achterwanden. Het voordeel van marmer is dat het vrijwel in elke keukenstijl past en zorgt voor een luxe uitstraling.

Keukentrends 2021
Keukentrends 2022

2022

In 2022 zijn voornamelijk de lichte kleuren, zoals beige, grijs en zand, echte trendkleuren. Het gaat daarbij voornamelijk om de zachte uitstraling van deze kleuren. Daarnaast speelt de kwaliteit van de keuken een grote rol. Hierbij geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Producten die kwalitatief gezien beter zijn, gaan ook langer meer waardoor deze dus ook duurzamer zijn. Duurzaamheid is dus ook dit jaar weer belangrijk.

Wil je graag een nieuwe keuken met daarin de laatste keukentrends? Bij Kitchen4All vind je de nieuwste keukentrends en actuele keukendesigns. Daardoor is je nieuwe keuken altijd up-to-date. Tijdens het ontwerpen van je keuken houden we rekening met de laatste trends, maar natuurlijk ook met jouw smaak. Zo zorgen we ervoor dat we de keuken van je dromen realiseren. Ben je nieuwsgierig geworden? Maak dan snel een afspraak bij een van onze winkels.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Complete keuken easytouch deep sea 2 (2)

Goudkleurige accenten in de keuken

Lees verder

Kokendwaterkranen

Kokendwaterkranen: de voordelen

Lees verder

A-merken keuken

Wat zijn de A-merken bij keukens?

Lees verder

Complete keuken montage

Keuken laten plaatsen: dit regelen we voor je

Lees verder