Jouw keuken praktisch indelen
Heb je een keuken samengesteld die perfect past bij jouw kookgewoontes? Dan is de volgende stap om de keuken zo praktisch mogelijk in te delen. Hieronder geven we je een aantal tips om jouw keuken praktisch in te delen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw keukenopstelling:
Keukenzones
Deel jouw keuken op in zones. Bedenk je hierbij waar je wat doet en deel de ruimte hieromheen hierop in. Als voorbeeld kun je de volgende zones gebruiken:
- Werken – waar bereid je het eten voor?
- Koken – waar bereid je jouw maaltijden?
- Voorraad – waar bewaar je jouw voorraad?
- Opbergen – waar berg je de spullen op die je regelmatig gebruikt?
- Schoonmaken – waar wil jij je schoonmaakmiddelen bij de hand hebben?
De keuken als werkplek
Jouw keuken is een plek om te koken en niet om zo veel mogelijk eten en spullen in op te bergen. Plaats daarom vooral spullen in de keuken die je echt gebruikt, en probeer andere zaken op te bergen in bijvoorbeeld de voorraadkast of bijkeuken. Zo houd je het overzicht en komt de keuken niet te vol te staan.
Gebruik de hoogte
Alles dat je veel gebruikt plaats je op werkhoogte, zodat je hier snel en makkelijk bij kunt. Pannen die je weinig gebruikt of kruiden waar je zelden mee kookt, plaats je hoger of lager dan jouw werkhoogte. Zo hoef je in de meeste situaties niet te bukken of hoog in een kastje te graaien.
Hoe doe jij boodschappen?
Struin je elke dag door de supermarkt of ben je meer van de weekboodschappen? Houd hier rekening mee bij het indelen van jouw keuken. Zorg er altijd voor dat er geen eten achterin de koelkast verdwijnt en zorg voor voldoende opslagruimte (binnen of buiten de keuken) voor houdbare producten.