Hoe deel je een keuken praktisch in?

De keuken is voor veel mensen het middelpunt van het huis. Er wordt gekookt, bijgekletst, ontbeten, geproost... Belangrijk dus dat je de keuken voor jou praktisch indeelt, zodat je optimaal kunt genieten van de ruimte. In deze blog vertellen we hoe je praktische keuzes maakt voor jouw keuken. Waar plaats je bijvoorbeeld je apparatuur en hoe deel je jouw keukenkastjes in voor optimaal keukenplezier? Je leest het hieronder!

Complete keuken Easytouch Rust Red

De keuken inrichten

Wat voor jou een praktische keukenopstelling is, hangt af van meerdere factoren. Zo is de ene ruimte bijvoorbeeld meer geschikt voor een L-keuken, waar de andere ruimte weer mooie mogelijkheden geeft voor een kookeiland. Maar ook je eigen voorkeuren spelen hierbij een belangrijke rol. De een vindt het belangrijk vindt dat meerdere personen tegelijkertijd door de keuken kunnen bewegen, terwijl de ander het essentieel vindt dat er zo veel mogelijk opbergruimte is. Bedenk je dus van tevoren goed wat voor jou echt belangrijk is, zodat je de beste keuzes kunt maken bij het inrichten van jouw keuken.

Keuken inrichten
Keukendriehoek

De keukendriehoek

Wat voor elk type koker belangrijk is, is de keukendriehoek. Hiermee bedoelen we de lijnen die je denkbeeldig kunt trekken tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Oftewel: de onderdelen van de keuken die het meest worden gebruikt. Hoe makkelijker het is om je tussen deze keukenonderdelen te bewegen, hoe soepeler je jouw lekkerste gerechten op tafel zet. Bedenk je dus altijd goed waar je deze elementen in jouw keuken plaatst, zodat jij lekker praktisch kunt koken.

Praktische keukenopstellingen

Welke keukenopstelling het best bij jou past en hoe je deze vormgeeft, is helemaal aan jou. Zorg in elk geval voor voldoende werkruimte en vergeet niet om ook te kijken naar de hoogte van het werkblad (op welke hoogte kook jij het fijnst?). Hieronder lichten we de verschillende opstellingen toe, zodat jij je een beeld kan vormen van welke opstelling het best past bij hoe jij jouw keuken gebruikt.

Rechte keuken indeling

Rechte keuken

In een rechte keuken bevinden alle onderdelen zich op één lijn. Vooral in smalle ruimtes is dit een praktische indeling, maar omdat alle keukenonderdelen zich over de lengte bevinden is dit qua werkruimte een wat minder praktische opstelling.

L-keuken indelen

L-keuken

Dit is de meest populaire keukenopstelling. Waarom? Deze opstellingen is in heel veel keukens toepasbaar én is erg praktisch om in te werken. Je kan in een L-keuken makkelijk met twee personen in de keuken zijn en kunt de keukendriehoek makkelijk indelen door de hoek in de keuken. En met een slim hoekkastsysteem kan je in deze keuken letterlijk alles uit de kast halen.

Parallelkeuken indeling

Parallelkeuken

Vooral mensen die graag uitgebreid koken zijn fan van de parallelkeuken. Niet gek; je draait je om en kunt direct overal bij. Er is voldoende werk- en kastruimte te creëren en de belangrijkste elementen zijn gemakkelijk dicht bij elkaar te plaatsen.

U-keuken indeling

U-keuken

Een U-keuken heeft de voordelen van zowel de L-keuken als de Parallelkeuken. Door nog een keukenzijde toe te voegen aan het ontwerp, creëer je nog meer werk- en opbergruimte en kan je je helemaal laten gaan in de keuken. De afstanden zijn klein en er is genoeg ruimte om jouw kookkunsten tot uiting te brengen.

Kookeiland indeling

Kookeiland

Wil je van jouw keuken echt een woonkeuken maken? Kies dan voor een kookeiland. Je creëert met het eiland extra werkruimte in de keuken en er ontstaat een mooie woon/kookcombinatie. Vooral wanneer je echt de ruimte hebt komt een kookeiland erg mooi tot zijn recht.

Jouw keuken praktisch indelen

Heb je een keuken samengesteld die perfect past bij jouw kookgewoontes? Dan is de volgende stap om de keuken zo praktisch mogelijk in te delen. Hieronder geven we je een aantal tips om jouw keuken praktisch in te delen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw keukenopstelling:

Keukenzones

Deel jouw keuken op in zones. Bedenk je hierbij waar je wat doet en deel de ruimte hieromheen hierop in. Als voorbeeld kun je de volgende zones gebruiken:

  • Werken – waar bereid je het eten voor?
  • Koken – waar bereid je jouw maaltijden?
  • Voorraad – waar bewaar je jouw voorraad?
  • Opbergen – waar berg je de spullen op die je regelmatig gebruikt?
  • Schoonmaken – waar wil jij je schoonmaakmiddelen bij de hand hebben?

De keuken als werkplek

Jouw keuken is een plek om te koken en niet om zo veel mogelijk eten en spullen in op te bergen. Plaats daarom vooral spullen in de keuken die je echt gebruikt, en probeer andere zaken op te bergen in bijvoorbeeld de voorraadkast of bijkeuken. Zo houd je het overzicht en komt de keuken niet te vol te staan.

Gebruik de hoogte

Alles dat je veel gebruikt plaats je op werkhoogte, zodat je hier snel en makkelijk bij kunt. Pannen die je weinig gebruikt of kruiden waar je zelden mee kookt, plaats je hoger of lager dan jouw werkhoogte. Zo hoef je in de meeste situaties niet te bukken of hoog in een kastje te graaien.

Hoe doe jij boodschappen?

Struin je elke dag door de supermarkt of ben je meer van de weekboodschappen? Houd hier rekening mee bij het indelen van jouw keuken. Zorg er altijd voor dat er geen eten achterin de koelkast verdwijnt en zorg voor voldoende opslagruimte (binnen of buiten de keuken) voor houdbare producten.

Keuken praktisch inrichten

Vind jouw perfecte keukenindeling

Het zal vast even zoeken zijn, maar uiteindelijk zal je echt de voordelen ervaren wanneer je jouw keuken praktisch indeelt! Zo worden de kookmomenten fijner, soepeler en makkelijker. Laat je je liever persoonlijk adviseren over hoe je jouw keuken praktisch indeelt? Maak dan eens een gratis afspraak in een van onze winkels, waarbij we graag meekijken naar welke keukenopstelling het best bij jouw situatie past. Onze keukenadviseurs vertellen je graag alles over onze mogelijkheden, want dat zijn er te veel om allemaal in deze blog te noemen. We wensen je in elk geval heel veel kookplezier in jouw praktisch ingerichte keuken!

Plan jouw adviesgesprek

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Complete keuken easytouch deep sea 2 (2)

Goudkleurige accenten in de keuken

Lees verder

Kokendwaterkranen

Kokendwaterkranen: de voordelen

Lees verder

A-merken keuken

Wat zijn de A-merken bij keukens?

Lees verder

Complete keuken montage

Keuken laten plaatsen: dit regelen we voor je

Lees verder