Minder gas en energie verbruiken in jouw nieuwe keuken

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat de gas- en energieprijzen ongekende hoogtes kennen. Wanneer klanten bij ons een keuken kopen, houden we er dan ook rekening mee dat de keuken ingericht moet zijn op zo min mogelijk gasverbruik. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een energiezuinige keuken waarin je zo min mogelijk gas wil verbruiken? We vertellen het je in deze blog!

Energie en gas besparen keuken

Gas of inductie

Steeds minder mensen koken op gas, maar we zien dat vooral in veel oude keukens nog wel op gas wordt gekookt. Het spreekt voor zich dat je gas kunt besparen door over te stappen op inductie. Gaskookplaten worden dan ook nog zelden verkocht. Ook wanneer je nu op elektrisch kookt, is overstappen op inductie een goed idee. Een inductiekookplaat genereert van zichzelf namelijk geen warmte, waardoor je niet onnodig warmte verspilt tijdens of na het koken. Meer over de werking van inductiekookplaten lees je in deze blog.

Gas of inductie
Kokendwaterkraan besparing

Waterkoker of kokendwaterkraan?

Steeds meer mensen kiezen voor een kokendwaterkraan. Dit is een kraan waar direct kokend water uit komt, waardoor je het water niet meer hoeft te laten koken in een waterkoker of op de kookplaat. Daarmee bespaar je natuurlijk gas en stroom, maar bedenk je wel dat voor de kokendwaterkraan het water constant op temperatuur gehouden moet worden. Verstandig is dan ook om de boiler van de kokendwaterkraan goed te isoleren, zodat er niet veel warmte verloren gaat. Je bespaart daarnaast ook energie omdat je met een kokend waterkraan direct de benodigde hoeveelheid water pakt. Met een waterkoker pak je al snel te veel water, waardoor deze langer aanstaat dan nodig is.

Onderhoud apparatuur

Hoe schoon en goed onderhouden keukenapparatuur is, heeft ook invloed op het energieverbruik van de apparatuur. Zo verbruikt een vriezer met ijsafzetting tot 10% extra stroom. Daarnaast kan het rubber van de vriezer of koelkast versleten zijn waardoor de koelkast niet meer goed sluit, dan is het verstandig om het rubber te laten vervangen. Maar ook het verwarmen van water met een waterkoker duurt langer als er kalk in de waterkoker zit.

Keuken kraan gas besparen

Let op de energielabels

Alle apparatuur in de keuken is voorzien van energielabels. Deze labels geven aan hoe energiezuinig het apparaat is. In 2021 zijn deze labels compleet herzien, waardoor ze nu een scherp beeld geven van hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Maak hier dus gebruik van! Kies voor de apparaten die qua functies en design helemaal bij jouw keuken passen, maar kijk hierbij altijd naar welke label er bij het apparaat hoort. Op deze pagina lees je meer over deze labels.

Keuken kraan gas besparen

Kies voor passende apparaten

En daarmee bedoelen we niet dat het apparaat precies in je keuken moet passen, want daar mag je natuurlijk van uitgaan. We hebben het hier over de grootte van de keukenapparatuur. Woon je met zijn tweeën in een appartement en haal je nooit voor een hele week aan boodschappen in huis? Dan heb je een kleinere koelkast nodig dan een gezin met 4 kinderen. Ook ovens en andere keukenapparatuur zijn er in verschillende formaten. Kies de apparaten waar je genoeg aan hebt, en ga niet klakkeloos voor de standaardformaten. Zo houd jij jouw gas- en energieverbruik goed in de hand.

De koelkast en vriezer zijn de hele dag actief, waar andere apparaten zoals de oven en de kookplaat vaak maar één moment op de dag actief zijn. Op deze apparaten kan je dus flink besparen door de juiste keuzes te maken!

De keuzes voor jouw keuken

Wil jij op gas en energie besparen in jouw nieuwe keuken? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in bij een van onze winkels. Onze ervaren keukenadviseurs brengen jouw keukenruimte en wensen in beeld, waardoor we altijd passend advies op maat kunnen bieden. Ook denken we altijd mee in hoe we jouw keuken zo duurzaam mogelijk kunnen inrichten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan jouw afspraak in via onderstaande knop. De koffie staat voor je klaar!

Plan jouw adviesgesprek

Keuken kopen gas besparen

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Complete keuken easytouch deep sea 2 (2)

Goudkleurige accenten in de keuken

Lees verder

Kokendwaterkranen

Kokendwaterkranen: de voordelen

Lees verder

A-merken keuken

Wat zijn de A-merken bij keukens?

Lees verder

Complete keuken montage

Keuken laten plaatsen: dit regelen we voor je

Lees verder