Tip: handig om te weten over het nieuwe EU-energielabel

Ieder huishoudelijk apparaat heeft verplicht een energielabel. De energielabels vertellen iets over het stroom- of waterverbruik van een apparaat, wat een indicator voor de gebruikskosten is en dus over hoe duurzaam je keuze is. Wij vertellen je graag meer over de nieuwe energielabels die vanaf 1 maart 2021 gelden.

Vanaf 1 maart 2021 nieuwe energie labels

Iedereen is al wel bekend met de energielabels die 20 jaar geleden werden ingevoerd. De energielabels van koelkasten, wasmachines, was-droogcombinaties en vaatwassers werden voorzien van energielabel A t/m F. Hierbij was energielabel A het meest energiezuinig. Afgelopen jaren is er zoveel verbeterd op het gebied van energiebesparende apparaten, dat het energielabel tussentijds werd aangevuld met A+, A++ en A+++. Niet heel duidelijk dus en er was veel onduidelijkheid over. Per 1 2021 maart zijn deze energie labels aangepast. Hierdoor is er een duidelijkere indeling van de energieklasse en meer informatie beschikbaar, waardoor je makkelijker groene keuzes kunt maken.

Voorbeeld energielabel wasmachine
Voorbeeld energielabel vaatwasser

Duidelijke pictogrammen

Afhankelijk van het apparaat komen er ook extra pictogrammen op het label, die je wat vertellen over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau. En nog een fijne ontwikkeling: je kunt vanaf nu eenvoudig met je smartphone een QR-code scannen, die naar de Europese Productdatabase voor Energielabels gaat (EPREL EU) voor nog meer officiële (niet commerciële) informatie over het betreffende apparaat!

Wat betekent dit voor de huidige apparatuur?

Producten die nieuw op de markt komen worden moeten allemaal voldoen aan de richtlijnen van het nieuwe energielabel en krijgen daar een passend label bij. Wat eerder bijvoorbeeld een A++ label had krijg nu een D of een E label. De apparaten met oude labels mochten nog tot december 2021 nog wel verkocht worden, daarna niet meer. In de overgangsperiode tussen invoering van het nieuwe label in maart 2021 en december 2021 is het misschien nog even lastig vergelijken, omdat er dan nog twee labels zijn.

Laat je adviseren

Kortom, het zal even wennen zijn maar wij vinden de nieuwe energielabels een goede ontwikkeling! In onze winkels vind je veel keukenapparaten van diverse a-merken als Pelgrim, Atag en Siemens. Naast de bekende inbouwapparaten hebben we ook prachtige zichtapparaten. Hiermee bedoelen we keukenapparaten die niet achter een kastje verdwijnen maar door hun kleur en design perfect passen in de moderne keuken. Benieuwd wat de energielabels van onze keukenapparaten zijn of op zoek naar meer keuken inspiratie? Vraag gerust om meer informatie tijdens een gratis adviesgesprek. Onze adviseurs kunnen jou hier alles over vertellen.

Afspraak maken

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Keuken kraan gas besparen

Minder gas en energie verbruiken in jouw nieuwe keuken

Lees verder

Montage keuken

De 5 voordelen van jouw keuken laten monteren

Lees verder

Duurzame keuken (1)

Tips voor een duurzame keuken

Lees verder

Montage keuken

Wat gaat er vooraf aan de montage van jouw keuken?

Lees verder