Zo houd jij je keukenblad mooi

Heb je onlangs een nieuwe keuken gekocht? Of ben je juist van plan om binnenkort een nieuwe keuken te kopen? Om zoveel mogelijk plezier te halen uit jouw nieuwe keuken, is onderhoud aan jouw keukenblad van groot belang. Maar hoe zorg je er nou voor dat jou keukenblad er na vijf jaar nog steeds mooi uitziet?

Keukenblad mooi houden

Het materiaal van een keukenblad

Het materiaal van een keukenblad is altijd onderhoudsvriendelijk. Wel verschilt het per materiaal hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Dit komt doordat elk materiaal zijn eigen kenmerken heeft en je daarom op een andere manier moet onderhouden.

Materiaal keukenblad mooi houden

Granieten keukenblad

Graniet is een harde steensoort waardoor het een echt stevig materiaal is. Bovendien zullen er niet snel krassen op het blad komen wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk uitschiet met een mes. Wil je jouw granieten keukenblad schoonmaken? Gebruik een vochtig doekje met neutraal schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld allesreiniger zijn. Hardnekkige vlekken kun je verwijderen met CIF.

Spoel een granieten keukenblad altijd na met lauwwarm water en maak hierna het blad droog met een schone theedoek of keukenpapier. Zo zorg je ervoor dat vuil-, zeep- en waterresten worden geabsorbeerd.

Granieten keukenblad mooi houden

Composieten keukenblad

Een composieten keukenblad is gemaakt van samengesteld materiaal en bestaat voor het grootste deel uit kwartsiet en daarbij wordt als bindmiddel polyesterhars gebruikt. Deze twee basis bestandsdelen worden samen in een mal gegoten en onder hoge druk samengeperst. Hierdoor ontstaat er een supersterk blad.

Een composieten werkblad kun je qua hardheid vergelijken met een granieten keukenblad. Zo zijn beide bladen slijt-, stoot- en krasvast.

Let wel op: het heeft geen volledig dichte structuur, waardoor vloeistoffen wel snel in het blad kunnen trekken. Maak dit daarom meteen schoon.

Eigenlijk kun je een composieten keukenblad hetzelfde onderhouden als een granieten keukenblad. Voor alledaagse reiniging gebruik je een vochtig doekje met allesreiniger. Hardnekkige vlekken behandel je met CIF.

Composieten keukenblad

Natuursteen

Een natuursteen aanrechtblad is prachtig, maar het is wel moeilijker om te onderhouden. Het is belangrijk dat je dit volgens de regels doet, want anders zul je zien dat het aanrechtblad er na een tijdje niet meer mooi uitziet. Wij raden je aan om te kiezen voor groene zeep als schoonmaakmiddel voor natuursteen. Gebruik hierbij een zachte spons om het aanrecht schoon te maken. Bij hardnekkige vlekken laat je de groene zeep een nacht intrekken.

Natuursteen keukenblad mooi houden

Speciale onderhoudsproducten

Naast deze huis- tuin- en keuken onderhoudsproducten, bestaan er ook speciale producten waarmee jij jouw werkblad kunt schoonmaken en onderhouden. Let erop dat je altijd kiest voor het product wat past bij het materiaal van jouw aanrechtblad. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking, dus lees dus altijd goed.

Keukenblad impregneren

Om zoveel mogelijk plezier te beleven van jouw keukenblad, raden we je aan om het keukenblad te impregneren. Hierdoor worden eventuele poriƫn gedicht en krijgt het keukenblad een extra beschermlaagje. We raden je aan om het keukenblad jaarlijks te impregneren met speciaal middel wat geschikt is voor het materiaal van jouw keukenblad.

Keukenblad impregneren

Maak gebruik van onderzetters en snijplanken

Welk keukenblad je ook hebt, extra bescherming kan nooit geen kwaad. Wil je jouw pan op het blad zetten? Pas hiermee op, want soms kunnen hierdoor kringen ontstaan of kan het materiaal smelten. Gebruik dus altijd onderzetters.

Wil je graag groenten of fruit snijden? Maak dan altijd gebruik van een snijplank. Zo voorkom je dat er krassen ontstaan op het keukenblad door het mes.

Waar kies jij voor?

Als je dus een onderhoudsvriendelijk aanrechtblad wenst dan is het een aanrader om te gaan voor een granieten of een composieten keukenblad. Natuursteen kan ook prima, maar dit materiaal kan minder goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Weeg dus altijd voor jezelf af wat je graag wenst. Onze keukenadviseurs kunnen je altijd goed adviseren zodat je nog beter een keuze kan maken.

Afspraak maken

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Een gezellige keuken

Een gezellige keuken inrichten

Lees verder

Trend combineren

Trends kun je combineren

Lees verder

Werkbladen schoonmaken (1)

Werkbladen schoonmaken/ onderhouden

Lees verder

Lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder