Alles wat je moet weten over stoomovens

Alles wat je moet weten over stoomovens

We zagen een hele tijd weinig stoomovens terug komen in de keuken, maar de laatste jaren begint deze oven weer een opmars te maken. Wil je graag je oven in de keuken vervangen? Misschien is een stoomoven dan wel iets voor jou! Wij geven je alle informatie over stoomovens en de verschillende opties.

MAG824MAT_AT2-web-1024×684
Contentkit Juni_Slim keukengebruik_660x457_3

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven is een oven waarbij water omgezet wordt in stoom. Door de warmte van de oven wordt het water omgezet in stoom. Hierdoor kan je op een gezonde manier je eten bereiden. Veel mensen denken dat je met een stoomoven alleen groente kan bereiden, maar bijvoorbeeld ook zalm of biefstuk leent zich perfect voor een stoomoven. Je kan je volledige maaltijden erin bereiden.

Verschillende soorten

Je hebt besloten dat je graag een stoomoven in de keuken wil, dan zijn er een aantal verschillende soorten stoomovens waar je uit kan kiezen. Welke soorten stoomovens zijn er dan?

  • Hogedruk stoomoven: deze ovens worden voornamelijk gebruikt door professionals en kan je het beste vergelijken met een moderne snelkookpan. Als de temperatuur van deze stoomoven boven de 100 graden komt stoomt deze twee keer zo snel. Dat scheelt bijna de helft aan kooktijd.
  • Lagedruk stoomoven: deze stoomoven is een stuk goedkoper dan een hogedruk stoomoven en worden ook vaak gebruikt door professionals. We zien deze ook af en toe bij de fanatieke hobby kok. Deze ovens kunnen tijdens het stomen van maaltijden geopend worden. Dit is vooral bij het bereiden van maaltijden met verschillende bereidingstijden een groot voordeel.
  • Combi-stoomoven: de bovenstaande ovens bevatten alleen een stoomfunctie. Combi-stoomovens daarentegen hebben ook een hete lucht functie. Deze ovens zien we dan ook het meest terug in de keuken. Een stoomoven kan vaak maar opwarmen tot 100 graden, hierdoor is deze niet geschikt om bijvoorbeeld een pizza in te bakken. Door de hete lucht functie in de combi-oven is dit wel mogelijk. Merken als Atag, Pelgrim, Bosch, Siemens en Etna hebben de nieuwste, innovatieve combi-stoomovens in het assortiment.
stoomoven
Knipsel

Volwaardig of gedeeltelijke stoomoven

Als je kiest voor een combi-stoomoven is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een stoomoven met gedeeltelijke stoom. Deze ovens hebben wel een stoomfunctie, maar de stoom wordt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Daarna gebruikt de oven warme lucht. Door stoom aan het begin van het bakproces te gebruiken krijgen je baksels een knapperig korstje. Ben je niet zo van het bakken en wil je liever je gerechten volledig garen in stoom? Dan is een volwaardige stoomoven meer iets voor jou. Zoals de naam het al zegt maakt de oven de gehele kooktijd gebruik van stoom.

Voordelen stoomovens

Het meest bekende voordeel van een stoomoven is dat het erg gezond is. Dit komt doordat de voedingsstoffen, mineralen en vitamines in tact blijven. Daarom is het stomen van groenten ook zeer populair: de smaak blijft heerlijk en de voedingsstoffen blijven behouden. Daarnaast maak je geen gebruik van boter of olie en is de maaltijd dus een stuk minder vet. Een ander voordeel is dat een stoomoven sneller werkt dan een magnetron. Naast het bereiden van maaltijden kan je er ook je eten mee opwarmen. Water is een snellere geleider dan water waardoor de maaltijden een stuk sneller opwarmen. Daarnaast wordt er door de hoge luchtvochtigheid geen water uit het eten onttrokken. Hierdoor wordt je eten niet taai en droog.

Ovens bij Kitchen4all (5)

Keuken inspiratie

Ben je op zoek naar keukeninspiratie? Of weet je al precies hoe jouw droomkeuken eruit moet komen te zien? Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen. Dat zien we ook terug in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Onze deskundige adviseurs denken graag out-of-the-box waardoor we samen jouw droomkeuken kunnen realiseren. Wil je alvast een begin maken? Met onze 3d planner kan je gemakkelijk je eigen droomkeuken ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar keukeninspiratie? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Kitchen4all biedt keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!