Spoelbakken

De spoelbak of gootsteen in je keuken is een belangrijk onderdeel. Doordat het intensief gebruikt wordt moet de spoelbak praktisch en duurzaam zijn. Maar hoe kies je de juiste spoelbak van goede kwaliteit die ook past bij de stijl van je keuken? Gelukkig kunnen we je bij Kitchen4All daar goed in adviseren. In onze winkel hebben wij verschillende opstellingen met spoelbakken staan zodat je een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is. Kom langs en laat je inspireren.

Spoelbakken bij kitchen4all

Spoelbakken bij Kitchen4All

Spoelbakken moeten boven de normale werkhoogte worden geplaatst. Dit heeft te maken met dat de bodem van een spoelbak feitelijk het actieve oppervlak is. Tijdens het afwassen kan je rechtop blijven staan en zorg je ervoor dat je rug ontlast wordt. Spoelbakken zijn er in allerlei vormen en maten te verkrijgen, van rond tot rechthoekig.

Spoelbak

Onze merken

Altijd de beste keus

Dekker Zevenhuizen
Novy
Lanesto
Pronorm
Jetstone
ETNA
Pelgrim
Nobilia
ATAG
Bosch
Quooker
Siemens
Selsiuz

Opbouw, inbouw of onderbouw

Er zijn drie verschillende manieren waarop je een spoelbak kan inbouwen.

  • Onderbouw spoelbakken worden onder of halverwege het niveau van het werkblad gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat er meer werkblad overblijft en het gemakkelijker schoon te maken is. Deze inbouwmethode zie je vooral bij granieten, houten en volkunstof werkbladen.
  • Opbouw spoelbakken worden op het werkblad gemonteerd. Een opbouw spoelunit wordt vaak toegepast kunststof werkbladen. Onder de flens van de opbouw spoelunit wordt een afsluitbare band geplaatst, zodat er geen water onder de flens van de opbouw spoelunit komt en daarbij het water in het keukenkastje valt.
  • Vlakopbouw is een inbouwmethode waarbij een vlakbouw spoelunit als opbouw spoelunit wordt geplaatst. De vlakke rand van de spoelunit rust hierbij op het werkblad.

Soorten spoelbakken

Naast dat het van belang is hoe je spoelbak eruitziet moet het ook duurzaam en goed schoon te maken zijn. Als je kiest voor een te kleine spoelbak kan dit je steeds weer frustratie opleveren. Maar als je kiest voor een grotere spoelbak is de kans op waterverspilling weer een stuk groter. De meest verkochte variant blijft de enkele of anderhalve spoelbak. Het voordeel van een anderhalve spoelbak is dat de extra bak naast de spoelbak perfect is voor een vaatdoek of snijafval van groenten. Een dubbele gootsteen is altijd praktisch maar het is nog handiger als je geen vaatwasser in je keuken hebt. Natuurlijk is deze optie niet in iedere keuken mogelijk. Een spoelbak en de indeling van een werkblad blijft maatwerk.

Spoelbak inbouw
Spoelbak onderbouw
Spoelbak semi onderbouw
Spoelbak vlakinbouw

Materialen spoelbak

Omdat je heel intensief gebruik maakt van de spoelbak kan je het beste kiezen voor duurzaam materiaal. En een spoelbak die niet bij het keukenontwerp past kan afbreuk doen aan het hele keukenblok. Dus voor welk materiaal kan je het beste kiezen?

De meest voorkomende materialen die bij spoelbakken worden gebruikt zijn roestvrijstaal, keramiek, kunststof, staal en graniet.

  • Een spoelbak van RVS wordt van alle materialen nog het meeste gekozen. Dit komt omdat een RVS spoelbak sterk, duurzaam en betaalbaar is. Een nadeel van RVS is dat je snel krassen en vlekken zal zien. Toch kan het tegen veel verschillende bijtende materialen en zuren en kan het dus wel tegen een stootje.
  • Een goedkope optie is een spoelbak van kunststof. Het is sterk en duurzaam maar niet krasbestendig. Wel kan een kunststof spoelbak slecht tegen bijtende middelen.
  • Als je een spoelbak met een klassieke uitstraling zoekt moet je voor keramiek kiezen. Veel spoelbakken van keramiek bestaan uit een retro zwart-witmozaïek en past goed in een landelijke of klassieke keuken. Het is in verhouding een prijzige spoelbak en het schoonmaken is niet gemakkelijk door de haakse hoeken die erin zitten.
  • Als je opzoek bent naar eenheid in je keuken is een granieten keukenblad met geïntegreerde spoelbak een goede optie. Je kan dit goed met elkaar combineren. Echter zit er wel een prijskaartje aan omdat het zeer arbeidsintensief is om te maken door het maatwerk. Daarnaast is graniet poreus, hierdoor kan vocht de spoelbak binnendringen, waardoor de spoelbakken minder hygiënisch zijn.
  • Als je gaat voor een retro uitstraling in je keuken kan je kiezen voor een spoelbak van geëmailleerd staal. Ze zijn in verschillende kleuren en motieven te verkrijgen. De bakken zijn niet kras bestendigd, maar dit kan in dit geval een mooi klassiek effect opleveren. Geëmailleerd staal kan goed tegen extreme hitte en zuren.