De verschillende soorten ovens
Wil je graag een stoomoven? Dan heb je ook nog eens de keuze tussen verschillende soorten stoomovens. Hieronder lichten we een paar soorten stoomovens uit en leggen we uit hoe ze werken.
- Hogedruk stoomoven. Deze oven wordt voornamelijk gebruikt door professionals. Als de temperatuur van deze stoomoven boven de 100 graden komt, stoomt deze twee keer zo snel. Dat kan je zo de helft aan kooktijd schelen.
- Lagedruk stoomoven. Deze oven wordt ook vaak gebruikt door professionals, maar zien we ook steeds vaker bij hobbykoks. Deze oven kan je tijdens het stomen van maaltijden openen. Dit is vooral een voordeel bij het bereiden van maaltijden met verschillende bereidingstijden.
- Combi-stoomoven. De hogedruk stoomoven en de lagedruk stoomoven hebben alleen een stoomfunctie. Deze combi-stoomoven heeft ook een hetelucht functie. Deze ovens zien we dan ook het meest terug in de keukens. Je kunt in deze oven dan ook gerust een pizza bakken.
- Gedeeltelijke stoomoven.
Als je kiest voor een gedeeltelijke stoomoven dan hebben de ovens wel een stoomfunctie, maar alleen aan het begin van het proces. De oven voegt dus aan het begin van het bakproces stoom toe. Daarna gebruikt de oven warme lucht. Door stoom toe te voegen aan het begin krijgt het eten een knapperig korstje.