Alles wat je moet weten over stoomovens

We zagen een hele tijd weinig stoomovens terug komen in de keuken, maar de laatste jaren begint deze oven weer een opmars te maken. Wil je graag je oven in de keuken vervangen? Misschien is een stoomoven dan wel iets voor jou! Wij vertellen je wat een stoomoven is, welke voordelen stoomovens hebben en de voordelen ervan!

Alles wat je moet weten over stoomovens

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven maakt gebruik van stoom om gerechten te bereiden. Vooral de werking van een stoomoven vertelt je meer over wat een stoomoven doet en de voordelen ervan. Bij deze ovens wordt water omgezet in stoom. Door de warmte van de oven wordt het water omgezet in stoom. Hierdoor kan je op een gezonde manier je eten bereiden. Veel mensen denken dat je met een stoomoven alleen groente kan bereiden, maar bijvoorbeeld ook zalm of biefstuk leent zich perfect voor een stoomoven. Je kan je volledige maaltijden erin bereiden.

Wat is een stoomoven?
Soorten stoomovens

Verschillende soorten

Je hebt besloten dat je graag een stoomoven in de keuken wil, dan zijn er een aantal verschillende soorten stoomovens waar je uit kan kiezen. Welke soorten stoomovens zijn er dan en hoe werken deze stoomovens?

  • Hogedruk stoomoven: deze ovens worden voornamelijk gebruikt door professionals en kan je het beste vergelijken met een moderne snelkookpan. Als de temperatuur van deze stoomoven boven de 100 graden komt stoomt deze twee keer zo snel. Dat scheelt bijna de helft aan kooktijd.
  • Lagedruk stoomoven: deze stoomoven is een stuk goedkoper dan een hogedruk stoomoven en worden ook vaak gebruikt door professionals. We zien deze ook af en toe bij de fanatieke hobbykoks. Deze ovens kunnen tijdens het stomen van maaltijden geopend worden. Dit is vooral bij het bereiden van maaltijden met verschillende bereidingstijden een groot voordeel.
  • Combi-stoomoven: de bovenstaande ovens bevatten alleen een stoomfunctie. Combi-stoomovens daarentegen hebben ook een hete lucht functie. Deze ovens zien we dan ook het meest terug in de keuken. Een stoomoven kan vaak maar opwarmen tot 100 graden, hierdoor is deze niet geschikt om bijvoorbeeld een pizza in te bakken. Door de hete lucht functie in de combi-oven is dit wel mogelijk. Merken als AtagPelgrimBoschSiemens en Etna hebben de nieuwste, innovatieve combi-stoomovens in het assortiment.

Volwaardig of gedeeltelijke stoomoven

Als je kiest voor een combi-stoomoven is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een stoomoven met gedeeltelijke stoom. Deze ovens hebben wel een stoomfunctie, maar de stoom wordt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Daarna gebruikt de oven warme lucht. Door stoom aan het begin van het bakproces te gebruiken krijgen je baksels een knapperig korstje. Ben je niet zo van het bakken en wil je liever je gerechten volledig garen in stoom? Dan is een volwaardige stoomoven meer iets voor jou. Zoals de naam het al zegt maakt de oven de gehele kooktijd gebruik van stoom.

Stoomoven
Voordelen stoomovens

Voordelen stoomovens

We hebben er al een aantal voordelen van een stoomoven benoemd, maar het zijn er nog meer! Het meest bekende voordeel van een stoomoven is dat het erg gezond is. Dit komt doordat de voedingsstoffen, mineralen en vitamines in tact blijven. Daarom is het stomen van groenten ook zeer populair: de smaak blijft heerlijk en de voedingsstoffen blijven behouden. Daarnaast maak je geen gebruik van boter of olie en is de maaltijd dus een stuk minder vet. Een ander voordeel is dat een stoomoven sneller werkt dan een magnetron. Naast het bereiden van maaltijden kan je er ook je eten mee opwarmen. Water is een snellere geleider dan water waardoor de maaltijden een stuk sneller opwarmen. Daarnaast wordt er door de hoge luchtvochtigheid geen water uit het eten onttrokken. Hierdoor wordt je eten niet taai en droog.

Keuken inspiratie

Ben je op zoek naar keuken inspiratie? Of weet je al precies hoe jouw droomkeuken eruit moet komen te zien? Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen. Dat zien we ook terug in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Onze deskundige adviseurs denken altijd met je mee waardoor we samen jouw droomkeuken kunnen realiseren. Wil je alvast een begin maken? Met onze 3D-planner kan je gemakkelijk je eigen complete keuken ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Bij Kitchen4All bieden we keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder