Inspiratie voor een kleine keuken

Heb je een kleine keuken en denk je dat je hier niet veel mee kan? Je kan namelijk heel veel kanten op met een kleine keuken. Er zijn veel manieren waardoor jij ervoor kan zorgen dat jouw keuken groter gaat lijken. Je moet alleen wat creatiever omgaan met de ruimte die je hebt in je keuken. Je leest in deze blog dan ook hoe je het beste om kan gaan met de ruimte die je hebt in je kleine keuken.

Inspiratie kleine keuken

Hoe klein is een kleine keuken gemiddeld

Welke keukens vallen er nou eigenlijk onder de categorie kleine keukens? Hoe weet je nou wanneer jouw keuken een kleine keuken is? De gemiddelde keuken in Nederland heeft een afmeting van 2,5 meter x 4 meter. Elke keuken die de afmetingen kleiner heeft dan de gemiddelde afmeting valt dus onder een kleine keuken. Heeft jouw keuken dus de afmeting 2,5 meter x 3,5 meter, dan valt jouw keuken dus onder de categorie kleine keuken. Als je een kleine keuken hebt, maar je wilt graag dat hij groter lijkt dan dat de keuken eigenlijk is, lees dan deze blog. Welke opstellingen zijn er geschikt? Welke kleur kan ik het beste gebruiken? De tips uit deze blog gaan je hierbij helpen.

Hoe groot is een kleine keuken
Rechte keuken
Hoekkeuken
Open keuken

Welke opstellingen zijn er geschikt voor een kleine keuken

Heb je een kleine keuken? Dan zijn er verschillende opstellingen waar je gebruik van kunt maken. Welke opstellingen je kunt gebruiken, is natuurlijk wel afhankelijk van de ruimte die je hebt. Maar in de meeste gevallen bij creatief denken is er veel mogelijk. Hier een paar mogelijke opstellingen bij een kleine keuken:

  • De rechte keuken, dit is de makkelijkste opstelling bij een kleine keuken. Voor een rechte keuken heb je namelijk niet veel ruimte nodig. Heb je bijvoorbeeld wel een brede keuken, maar wel klein? Dan kan je ervoor kiezen om twee rechte opstellingen tegenover elkaar te zetten of je kunt ervoor kiezen om tegenover de rechte keuken hoge kasten neer te zetten. Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte overhoudt om met z’n tweeën in de keuken te staan.
  • De hoekkeuken, in de meeste gevallen kun je deze opstelling ook kwijt in een kleine ruimte. Als je een lange wand hebt en je hebt er nog een klein muurtje aan vast zitten, gebruik deze dan om er een hoekkeuken van te maken.
  • De open keuken, bij sommige woningen heb je de mogelijkheid om er een muur uit te breken. Als de mogelijkheid er is, zou je daarvoor kunnen kiezen en dan heb je een grote ruimte, waarbij je een mooie open keuken kunt creëren.

Kleurgebruik in een kleine keuken

Kleuren hebben veel invloed op de ruimte. Welke kleuren kun je dan het beste gebruiken en welke kleuren kun je juist beter niet gebruiken?

  • Lichte kleuren. Je kunt bij een kleine keuken het beste gaan voor lichte kleuren. Bijvoorbeeld wit, beige tinten, pastel tinten of lichte natuurlijke tinten. De lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat jouw ruimte er groter uit gaat zien. Ga bijvoorbeeld voor een beige keuken, met chromen accenten en een houtlook werkblad.
  • Donkere kleuren. Donkere kleuren zorgen er juist voor dat jouw kleine keuken ook klein gaat lijken. Gebruik dus zo min mogelijk tot geen donkere kleuren in je kleine keuken. Wil je wel graag wat donkere accenten in je keuken? Ga dan voor bijvoorbeeld een witte keuken, met een donker werkblad en donkere grepen.

Als je jouw keuken echt groter wilt laten lijken, ga dan voor minimaal en kies voor een greeploze keuken. Grepen kunnen er namelijk voor zorgen dat de keuken al wat drukker lijkt en hierdoor kan jouw keuken dus kleiner ogen. Ga je voor een greeploze keuken dan straalt jouw keuken rust uit door de strakke look, waardoor je keuken dus ook weer groter lijkt. Als je tegels in jouw keuken neemt, ga dan voor grote tegels, kleine tegels zorgen er namelijk voor dat jouw keuken kleiner lijkt.

Kleur voor kleine keuken
Opbergruimte kleine keuken

De beste opbergruimte in een kleine keuken

In een kleine keuken heb je natuurlijk wel genoeg opbergruimte nodig. Hier zijn verschillende oplossingen voor, bijvoorbeeld verschillende soorten kasten. Gebruik in een kleine keuken voornamelijk de hoogte. Doordat jij de hoogte in gaat, kan je dus meer opbergruimte creëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 2 hoge kasten in jouw keuken te nemen, zodat je al één kast kunt gebruiken voor jouw koel- of vriescombinatie. In de andere kast kan je dan jouw oven in plaatsen en de rest van de kast heb je over om spullen in op te bergen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bovenkasten te nemen, alleen deze kasten maken de keuken wel drukker, waardoor de keuken dus weer kleiner lijkt. Je wilt in een kleine keuken jouw opbergruimte natuurlijk zo praktisch mogelijk hebben, zodat je zo veel mogelijk op kan bergen. Heb je een hoekkast? Neem dan een le mans kast om jouw pannen makkelijk op te bergen. Een apothekerskast kan eigenlijk niet ontbreken in een kleine keuken. Deze kast is super handig om bijvoorbeeld potjes met kruiden of andere voorraad in op te bergen. Je kan er ook voor kiezen om lades in jouw keuken te nemen in plaats van kasten. Ook kan je gaan voor leuke planken in de keuken, zodat je in de hoogte kan gaan werken.

Accessoires of apparatuur

Als je een kleine keuken hebt, moet je ervoor zorgen dat jouw keuken rust uitstraalt. Het is namelijk hoe minder je in de keuken hebt staan, hoe groter jouw keuken lijkt. Dit is ook toe te passen in de accessoires en de apparatuur in je keuken.

  • Keuken accessoires, ga voor eenheid in jouw keukenaccessoires. Kies ervoor om lichte kleuren te gebruiken en ga voor egale materialen. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw koffiezetapparaat, waterkoker en blender in één dezelfde kleur te nemen. Dit straalt namelijk ook weer rust uit in jouw kleine keuken.
  • Apparatuur, ga voor inbouwapparatuur. Hierdoor creëer je nog meer rust in jouw keuken. Het zorgt ervoor dat jouw keuken één geheel wordt. Maar je hebt ook minder op je aanrechtblad staan, waardoor het dus minder druk wordt op je aanrecht.
Apparatuur of accessoires kleine keuken
Lichtinval in een kleine keuken

Zorg voor goed lichtinval

Zorg voor veel en goed lichtinval in je keuken. Door een goede lichtinval lijkt jouw keuken groter, zeker als je een keuken hebt in een lichte kleur. Heb je nou niet genoeg ramen in jouw keuken, waardoor je niet genoeg gebruik kan maken van natuurlijk licht. Zorg er dan voor goede keukenverlichting, zodat jouw keuken goed verlicht is. Zoals ik al zei lijkt een keuken groter als hij goed verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan donkere hoekjes in jouw keuken verlichten, zo voorkom je dat jouw keuken in het donker weg valt op bepaalde plekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door verlichting onder jouw bovenkasten te doen. Of als je geen bovenkasten hebt, een leuke lamp op te hangen aan het plafond. Het is ook handig om in een kleine keuken geen hanglampen aan het plafond te doen, maar kies voor bijvoorbeeld spotjes. Als je een kleine keuken hebt en je gaat ook nog hanglampen aan het plafond hangen, lijkt jouw keuken dus weer kleiner.

Jouw Kitchen4All

Ben jij benieuwd naar hoe jij een kleine keuken groter kan laten lijken? Kom dan eens langs bij een van onze winkels en laat je inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar met een kopje koffie of thee. Ze horen graag wat jouw wensen zijn en maken aan de hand van jouw keuzes een 3D-ontwerp. Je kan dan precies zien hoe jouw keuken er uit komt te zien. Ben je benieuwd? Maak dan een afspraak.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder