Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Als je een nieuwe keuken wilt is het handig als je weet wat de afmetingen van de ruimte zijn. Elke keuken is namelijk maatwerk, hierdoor kan de keuken gemaakt worden naar de afmetingen van de ruimte. Er zijn wel een aantal gemiddelde afmetingen die we gebruiken voor het samenstellen van de keuken. De gemiddelde afmeting van een keuken is 2,5 meter bij 4 meter. Een keuken van 2,5 meter bij 2,5 meter in een kleine keuken. Een keuken van 4 meter of groter noemen we groot. In deze blog geven we een aantal gemiddelde afmetingen voor de keuken.

Gemiddelde afmeting keuken header

Afmeting per opstelling

Elke opstelling heeft een gemiddelde afmeting. Niet iedere opstelling is geschikt voor elke ruimte. Het is dan ook handig als je de afmetingen van je ruimte weet, zodat je de wensen van je opstelling hierop kunt aanpassen. Hieronder vertellen we de gemiddelde afmetingen van verschillende opstellingen:

 1. Rechte keuken. De gemiddelde afmeting voor een keuken met een rechte keukenopstelling is ongeveer 3 meter.
 2. L-keuken. De gemiddelde afmeting voor een keuken met een L-opstelling is 3 meter bij 2,5 meter.
 3. U-keuken. De gemiddelde afmeting voor een keuken met een U-opstelling is 2 meter bij 2,5 meter bij 1,40 meter.
 4. Voor de gemiddelde afmeting van een keuken met een kookeiland is het 2,40 meter bij 90 centimeter.
 5. Parallel keuken. De gemiddelde afmeting van een keuken met een parallel opstelling is de breedte minimaal 2,70 meter. De lengte van beide keukenblokken is helemaal aan de ruimte aan te passen.
Afmeting opstelling
Gemiddelde hoogte

De hoogte van de keuken

Er is een gemiddelde hoogte voor je keuken waar je rekening mee moet houden. De gemiddelde hoogte van een keuken is 93 centimeter. Voorheen was dit 90 centimeter. De mensen zijn langer geworden, waardoor de hoogte van de keuken dus ook hoger is geworden. Je kunt de hoogte van je keuken wel helemaal afstemmen op je eigen lengte. Vind je de gemiddelde hoogte niet fijn werken? Kies er dan voor om de hoogte aan te passen naar jouw wens. De minimale hoogte van de keuken is: 90 centimeter. De maximale hoogte van een keuken is 103 centimeter.

Diepte van de keuken

De keuken heeft een gemiddelde diepte waar je rekening mee moet houden. De diepte heeft te maken met de diepte van de keukenkasten. De gemiddelde diepte van de keukenkasten is 60 centimeter. Je kan eventueel de diepte van de keukenkasten ook nog aanpassen. Je kan de diepte dus ook nog naar wens maken. De minimale diepte die een keukenkast kan hebben is: 60 centimeter. De maximale diepte die een keukenkast kan hebben is: 70 centimeter. Mocht je de mogelijkheid hebben om de diepte van je keuken 65 centimeter of 70 centimeter diep te maken, dan raden we dat aan. Het biedt ruimte voor een achterwand en je kan hierbij ook gemakkelijker schoonmaken achter de kraan.

Gemiddelde diepte keuken
Gemiddelde dikte werkblad

Dikte van het werkblad

Er zijn verschillende soorten materialen verkrijgbaar bij de werkbladen. De materialen zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Het werkblad kunnen we zo dik maken als je zelf wilt. De gemiddelde dikte van een werkblad is 3 of 4 centimeter. Je kan ook kiezen voor een dikte van 2 centimeter, dit geeft een moderne uitstraling aan je keuken. Wil je graag een robuustere uitstraling? Kies dan voor een werkblad van 6 centimeter of dikker. De werkbladen worden aan de voorkant wat opgedikt, dus zijn ze nooit helemaal massief. De materialen die wij verkopen voor werkbladen zijn:

 1. Kunststof
 2. Keramiek
 3. Composiet
 4. Graniet

Afmetingen keukenapparatuur

Een keuken beschikt over verschillende keukenapparatuur. Die hebben allemaal verschillende afmetingen. De apparaten hebben allemaal standaard afmetingen. Hieronder hebben we verschillende keukenapparatuur benoemd met daarbij de standaard afmeting:

 1. De gemiddelde afmeting van de hoogte van een koelkast is 1,22 meter. Moet er een oven boven je koelkast? Dan wordt de afmeting 1,02 meter, anders wordt de oven namelijk te hoog. De gemiddelde hoogte voor een koelvriescombinatie is 1,78 meter. Ook is deze hoogte verkrijgbaar in alleen een koelkast.
 2. De gemiddelde afmeting van een oven is 59 centimeter. Dit geldt ook voor een combi oven.
 3. Van de traditionele vaatwasser is de gemiddelde afmeting 82 centimeter. Tegenwoordig wordt er meer gekozen voor een vaatwasser met een besteklade bovenin. Oftewel de XL vaatwasser. Hiervan is de gemiddelde afmeting 86 centimeter.
 4. De gemiddelde afmeting van een kookplaat met 4 zones is 60 centimeter breed. Je hebt ze eventueel ook in 70/80 centimeter breed. Wil je een kookplaat met 5 zones, dan wordt de gemiddelde afmeting 90 centimeter.
Gemiddelde afmeting apparatuur

Meer weten over de afmetingen van een keuken?

Wil je graag meer weten over de afmetingen van een keuken? Kom dan eens langs bij een van onze winkels. De adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen. Ze geven je graag advies en geven antwoord op al je vragen. Wil je er graag zeker van zijn dat onze adviseurs tijd voor je hebben? Maak dan een vrijblijvende afspraak en dan staat de koffie of thee voor je klaar.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Keuken samen stellen binnen budget

Zo stel je een keuken samen binnen je budget

Lees verder

Trend lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder

Complete keuken nero chalet

Verrassende keukenopstellingen voor jouw keuken

Lees verder