Werkbladen schoonmaken/ onderhouden

Van welk materiaal is mijn aanrechtblad? Waarmee mag ik mijn aanrechtblad wel schoonmaken en waarmee niet? Is het materiaal van mijn aanrechtblad makkelijk in onderhoud of moet ik meer tijd steken in het onderhouden van mijn aanrechtblad? Wij begrijpen dat je deze vragen hebt. Of dat je na een tijdje vergeten bent hoe je jouw werkblad nou het beste kon onderhouden. In deze blog lees je alles over het schoonmaken en onderhouden van jouw aanrechtblad.

Werkbladen schoonmaken

Kunststof werkbladen

Kunststof werkbladen zijn makkelijk in onderhoud. Kunststof is een onderhoudsvriendelijk materiaal, hierdoor heeft het materiaal niet veel aandacht nodig om het te onderhouden. Door het aanrechtblad dagelijks af te nemen met een keukendoekje en een schoon sopje met afwasmiddel, daarna na te spoelen met lauwwarm water en dan droog te maken met een schone droge theedoek ben je al klaar. Door het na te spoelen met lauwwarm water haal je de eventuele zeep- en waterresten die er nog zitten weg. Heb je een vlek op je aanrechtblad zitten die wat hardnekkiger is zoals bijvoorbeeld wijn of koffie? Doe dan wat afwasmiddel op de vlek en laat het even inweken. Je kunt de vlek dan met een melaminespons of een andere zachte spons poetsen. Spoel het daarna weer goed na met lauwwarm water en maak het droog met een theedoek. Als je een kunststof aanrechtblad goed wilt onderhouden, behandel het aanrechtblad dan nooit met schuurpapier of staalwol. Dit kan het aanrechtblad beschadigen. Agressieve of zwaar chemische reinigingsmiddelen kunnen ook het aanrechtblad beschadigen.

Kunststof werkblad
Composieten werkblad

Composieten werkbladen

Composieten werkbladen zijn onderhoudsvriendelijke aanrechtbladen. Om het aanrechtblad te onderhouden, moet je het aanrechtblad wel even regelmatig reinigen. Om het aanrechtblad te reinigen moet je eigenlijk dagelijks dezelfde stappen volgen als bij een kunststof werkblad. Gebruik hierbij dus een schoon sopje met afwasmiddel of allesreiniger, spoel het na en maak het droog. Heb je een matoppervlak? Dan zie je de vetvlekken en vingerafdrukken sneller op je werkblad. Neem dan het aanrechtblad wat vaker af met een sopje. Hierdoor kunnen de vetvlekken geen blijvende vlek worden. Heb je hardnekkige vlekken of doffe plekken op je composieten aanrechtblad zitten? Gebruik dan groene zeep of schoonmaakazijn. Laat het even intrekken, poets het met een zachte schuurspons, spoel het daarna lauwwarm water en maak het droog. Ook kan je de vlek eventueel behandelen met CIF, maar zorg ervoor dat je de plek daarna goed afneemt met lauwwarm water. Cif is namelijk wat hardnekkiger dan groene zeep of schoonmaakazijn. Gebruik bij het aanrechtblad schoonmaken geen schuurspons of staalwol. Gebruik bij deze aanrechtbladen ook geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Granieten werkbladen

Granieten werkbladen zijn van natuursteen en hebben daarom iets meer onderhoud nodig. Deze aanrechtbladen hebben dagelijks onderhoud nodig. Maak het natuurstenen aanrechtblad dagelijks schoon met een keukendoekje en sopje met afwasmiddel of ander mild schoonmaakmiddel. Neem het daarna af met lauwwarm water en maak het droog met een schone theedoek. Als je een mat aanrechtblad hebt, dan ga je dus vetvlekken en vingerafdrukken sneller zien. Neem het aanrechtblad dan wat vaker af met een sopje. Granieten werkbladen moet je per periode ook nog even apart onderhouden. Omdat graniet geïmpregneerd is, moet je hem af en toe weer even impregneren. Als je het blad impregneert dan trekken de vloeistoffen niet in het blad. Test dus af en toe of je het blad moet behandelen of niet. Dit doe je door een druppel water op het aanrechtblad te leggen. Blijft de druppel liggen en blijft het dus een druppel, dan is het aanrechtblad nog genoeg beschermd. Vloeit de druppel uit, dan moet je het aanrechtblad gaan impregneren. Hardnekkige vlekken, uitgebeten vlekken of witte vlekken op het granieten aanrechtblad verwijder je met groene zeep, het kan ook met CIF, maar dit is een schoonmaakmiddel wat meer schuurt dus ook sneller beschadigingen aan kan brengen. Breng de groene zeep op de vlekken aan en laat dit even een nachtje intrekken. Je kan hierbij eventueel een zachte schuurspons gebruiken. Neem het af met lauwwarm water en maak het daarna droog. Voorkom krassen in het aanrechtblad en behandel de aanrechtbladen niet met agressieve reinigingsmiddelen of met antikalk. Granieten werkbladen kunnen ook niet tegen azijn, ammoniak of zure producten zoals citroensap. Deze producten tasten het materiaal van het granieten werkblad aan.

Granieten werkblad
Keramieken werkblad

Keramieken werkbladen

Keramieken werkbladen zijn makkelijk schoon te maken én te onderhouden. Maak de aanrechtbladen dagelijks schoon met een sopje van afwasmiddel of mild schoonmaakmiddel. Spoel het na met lauwwarm water en maak het daarna droog met een schone theedoek. Heb je hardnekkige vlekken op het aanrechtblad zitten? Maak dan de vlek op het aanrechtblad schoon met groene zeep of andere milde schoonmaakmiddelen en laat het even intrekken. Dit kan je eventueel nog met een zachte spons doen. Spoel na met lauwwarm water en maak het droog. Je kan eventueel de hardnekkige vlekken op de aanrechtbladen schoonmaken met CIF, maar zorg ervoor dat je de plek daarna goed afspoelt met lauwwarm water en ook weer droog maakt. CIF is namelijk hardnekkiger dan groene zeep of andere milde schoonmaakmiddelen. Denk dus goed na of je dat wel wilt proberen. Gebruik bij een keramieken aanrechtbladen nooit harde schuurmiddelen zoals staalwol of schuurpapier.

Tips

 • De tips waar je bij elk werkblad wel rekening mee moet houden:

  • Laat vloeistoffen nooit opdrogen. Laat vetten of voedingsmiddelen dus niet langer op het aanrechtblad liggen dan nodig is.
  • Leg pannen die direct van het vuur komen niet op het aanrechtblad. Dit kan brandplekken of thermoshock veroorzaken. Gebruik dus altijd een onderzetter.
  • Snijd nooit direct op het aanrechtblad. Dit kan namelijk schade veroorzaken. Gebruik dus altijd een snijplank.
  • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen zoals chloor, gootsteenontstopper of andere chemische middelen.
  • Gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals schuursponzen of staalwol.
schoonmaken werkbladen

Jouw Kitchen4All winkel

Wil jij graag meer informatie over het schoonmaken en onderhouden van werkbladen? Kom dan eens langs bij een van onze winkels. Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar om je te helpen met meer informatie over de aanrechtbladen. Maak bij ons een afspraak en laat je inspireren door ons ruime assortiment!

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder