Zo houd jij je inductiekookplaat mooi en schoon

Eindelijk is het zover: de nieuwe keuken is geplaatst en er kan gekookt worden! Het laatste wat je wil is dat er krassen op je nieuwe inductie kookplaat komen of dat deze dof wordt. Hoe zorg ervoor dat je inductieplaat blinkend schoon en mooi blijft? Wij geven jou de gouden tips!

Inductiekookplaat schoonmaken

Koken op inductie

Een veilige manier van koken is op een inductiekookplaat. Ideaal wanneer je kinderen hebt en extra goed op de veiligheid let. Door de magnetische spoelen ontstaat er alleen warmte wanneer je een pan op de kookzone zet, er is dus geen energieverlies. Op deze manier wordt alleen de bodem van de pan verwarmd en blijft de glazen kookplaat relatief koel. Bovendien is het eenvoudig om de plaat schoon te maken omdat het een egaal oppervlak heeft.

De voor-en nadelen van een inductiekookplaat

Koken op een inductiekookplaat kent vele voordelen. Een daarvan is dat je de plaat over het algemeen makkelijk en snel kunt schoonmaken. Zo kun je snel een doekje over de plaat heen halen omdat-ie helemaal plat is. Echter kent een inductiekookplaat ook nadelen qua schoonmaken. Door het glanzende oppervlak van de inductiekookplaat zie je vlekken en ingebrande etensresten meteen. Wanneer je hardnekkig vuil van de kookplaat wilt verwijderen door een schuursponsje te gebruiken, beschadig je hem helaas al snel. Heb je last van aangekoekt vuil of ingebrande etensresten? Dan raden we je vooral aan om het vuil niet weg te schrapen om beschadiging te voorkomen.

Voor- en nadelen inductiekookplaat
Pannen op de inductiekookplaat

Pannen op de inductiekookplaat

Ben je bang voor krassen of schade aan je gloeinieuwe inductieplaat? Met een paar kleine tips zorg ervoor dat je inductieplaat krasvrij blijft. Om te beginnen met de pannen. Tip is om de pannen altijd even snel aan de onderkant af te vegen met een schone doek. Zo weet je zeker dat er geen verdwaalde korrel onder zit dat erin kan branden of krassen kan geven. Probeer ook het schuiven met de pannen te voorkomen. Wil je de pan op een andere pit? Til deze liever even op, zo voorkom je ongewenste krassen en vlekken.

Onderhoud

Omdat de plaat snel afkoelt, kun je ook al snel na het koken de plaat schoonmaken. Dat is ook het advies, wacht er niet te lang mee. Verwijder etensresten even snel met een keukenpapiertje. Als dit al is vastgeplakt of ingedroogd, kan je het beste even weken met warm water. Het beste kan je een milde soort afwasmiddel of plaatreiniger gebruiken als schoonmaakmiddel. Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.

Tip: Gebruikt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen. Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat jouw kookplaat kan beschadigen.

Persoonlijk keukenadvies

Bij Kitchen4All vind je veel verschillende modellen inductiekookplaten van diverse A-merken. We hebben onder andere inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging en kookzones die je aan elkaar kan koppelen. Ben je op zoek naar meer keukeninspiratie? Maak een gratis afspraak in een van onze winkels voor persoonlijk advies op maat. Tijdens het adviesgesprek wordt er een gratis 3D-ontwerp op maat gemaakt. Zo heb je altijd een goed beeld van wat je precies kunt verwachten. Wel zo fijn!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Complete keuken easytouch deep sea 2 (2)

Goudkleurige accenten in de keuken

Lees verder

Kokendwaterkranen

Kokendwaterkranen: de voordelen

Lees verder

A-merken keuken

Wat zijn de A-merken bij keukens?

Lees verder

Complete keuken montage

Keuken laten plaatsen: dit regelen we voor je

Lees verder