Zo houd jij je inductiekookplaat mooi en schoon

Eindelijk is het zover: de nieuwe keuken is geplaatst en er kan gekookt worden! Het laatste wat je wil is dat er krassen op je nieuwe inductie kookplaat komen of dat deze dof wordt. Hoe zorg ervoor dat je inductieplaat blinkend schoon en mooi blijft? Wij geven jou de gouden tips!

Inductiekookplaat schoonmaken

Koken op inductie

Een veilige manier van koken is op een inductiekookplaat. Ideaal wanneer je kinderen hebt en extra goed op de veiligheid let. Door de magnetische spoelen ontstaat er alleen warmte wanneer je een pan op de kookzone zet, er is dus geen energieverlies. Op deze manier wordt alleen de bodem van de pan verwarmd en blijft de glazen kookplaat relatief koel. Bovendien is het eenvoudig om de plaat schoon te maken omdat het een egaal oppervlak heeft.

De voor-en nadelen van een inductiekookplaat

Koken op een inductiekookplaat kent vele voordelen. Een daarvan is dat je de plaat over het algemeen makkelijk en snel kunt schoonmaken. Zo kun je snel een doekje over de plaat heen halen omdat-ie helemaal plat is. Echter kent een inductiekookplaat ook nadelen qua schoonmaken. Door het glanzende oppervlak van de inductiekookplaat zie je vlekken en ingebrande etensresten meteen. Wanneer je hardnekkig vuil van de kookplaat wilt verwijderen door een schuursponsje te gebruiken, beschadig je hem helaas al snel. Heb je last van aangekoekt vuil of ingebrande etensresten? Dan raden we je vooral aan om het vuil niet weg te schrapen om beschadiging te voorkomen.

Voor- en nadelen inductiekookplaat
Pannen op de inductiekookplaat

Pannen op de inductiekookplaat

Ben je bang voor krassen of schade aan je gloeinieuwe inductieplaat? Met een paar kleine tips zorg ervoor dat je inductieplaat krasvrij blijft. Om te beginnen met de pannen. Tip is om de pannen altijd even snel aan de onderkant af te vegen met een schone doek. Zo weet je zeker dat er geen verdwaalde korrel onder zit dat erin kan branden of krassen kan geven. Probeer ook het schuiven met de pannen te voorkomen. Wil je de pan op een andere pit? Til deze liever even op, zo voorkom je ongewenste krassen en vlekken.

Stappenplan voor het schoonmaken van je kookplaat

Om er voor te zorgen dat jouw inductiekookplaat mooi en schoon blijft, geven we je een stappenplan voor het schoonmaken ervan. Zo weet je zeker dat je jarenlang van je nieuwe kookplaat kunt genieten.

Stap 1: Verwijder etensresten

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een van de voordelen van een inductiekookplaat is dat deze snel afkoelt. Zodra deze niet meer warm is adviseren we dan ook om de etensresten met een keukenpapiertje verwijderen. Hiermee voorkom je dat je last krijgt van hardnekkig aangekoekt vuil.

Stap 2: Weken met warm water

Vaak blijven er toch wat resten achter die al zijn vastgeplakt of ingedroogd. Deze kun je het beste even laten weken met warm water. 

Stap 3: Schoonmaken en reinigen

Wanneer je de etensresten van de kookplaat hebt gehaald, kun je beginnen met het echte schoonmaken ervan. Doe dit met een milde afwasmiddel of een kookplaatreiniger. Meng deze altijd aan met water en gebruik een zachte doek voor het schoonmaken.

Stap 4: Drogen van de kookplaat

Als de kookplaat volledig schoon is, is het aan te raden deze even na te drogen. Anders is de kans aanwezig dat er vlekken van waterdruppels zichtbaar blijven. Dit drogen kun je doen met een zachte doek. 

Tips van Kitchen4All

We hebben daarnaast ook nog twee tips voor je. Deze gaan vooral over wat je beter niet kunt doen, want ook dat is natuurlijk fijn om te weten.

Tip 1: De juiste doeken

Gebruik absoluut geen metalen sponsjes om de inductiekookplaat schoon te maken. Deze zorgen namelijk voor krassen.

Tip 2: Geschikte schoonmaakmiddelen

Gebruik voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen. Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat jouw kookplaat kan beschadigen. Ook schuurmiddelen raden we af, deze kunnen voor krassen zorgen.

Persoonlijk keukenadvies

Bij Kitchen4All vind je veel verschillende modellen inductiekookplaten van diverse A-merken. We hebben onder andere inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging en kookzones die je aan elkaar kan koppelen. Ben je op zoek naar meer keuken inspiratie? Maak een gratis afspraak in een van onze winkels voor persoonlijk advies op maat. Tijdens het adviesgesprek wordt er een gratis 3D-ontwerp op maat gemaakt. Zo heb je altijd een goed beeld van wat je precies kunt verwachten. Wel zo fijn!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder