Het ordenen van jouw keukenkasten

Een keuken is een plek die je het liefste zo makkelijk mogelijk inricht. Deel jouw keukenkasten zo in dat je praktisch aan het werk kan en deel het vooral zo in wat voor jou fijn werkt. De indeling die voor jou fijn is, kan voor een ander juist niet fijn werken. Overzichtelijke lades en kasten zorgen namelijk voor rust, je kan hierdoor ook meer opbergen in je keuken en je kan alles makkelijker terugvinden. In deze blog lees je hoe jij jouw keukenkast het beste kan ordenen.

R1273 20 riva839 d (header)

Bovenkasten praktisch indelen

Heb je bovenkasten? Zorg dan voor een makkelijke indeling. Bovenkasten zijn namelijk snel onoverzichtelijk, kies daarom dus voor een overzichtelijke indeling in je keuken. Het is fijn als je de spullen die je vaak nodig hebt, zoals glazen, dat je die op de onderste planken hebt staan. Je kunt ze dan makkelijk pakken en hoef je er dus niet veel moeite voor te doen. Zet de spullen die je minder vaak nodig hebt dan op de bovenste planken. Denk bijvoorbeeld aan servies die je alleen gebruikt tijdens feestdagen of op andere bijzondere gelegenheden.

Maak je voorraad in één oogopslag zichtbaar

Er zijn voordelen als je jouw keukenkast ordent. Het werkt namelijk heel makkelijk als jij jouw voorraad in één oogopslag zichtbaar hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld glazen potten waar je jouw voorraad in stopt. Hierdoor kun je gelijk zien wat er nog is en gelijk pakken wat je nodig hebt. Om het nog overzichtelijker te maken kan je ervoor kiezen om stickers op de potten te plakken waarop staat wat er in zit.

Ga stapelen

Om de ruimte in jouw kasten maximaal te gebruiken, kies er dan voor om te gaan stapelen. Kies je ervoor om jouw borden in de bovenkasten te zetten? Stapel je borden dan op van groot naar klein. Hierdoor kan je veel kwijt, omdat je de hoogte in gaat werken. Heb je voor jouw opslag allemaal kleine potjes gekocht? Het is dan ook handig dat je deze potten kan opstapelen.

Bovenkasten indelen
Pannen opbergen

Waar kun je het beste de pannen opbergen

In de onderkasten berg je meestal de spullen op waar je makkelijk bij moet kunnen. In de onderkasten berg je dan ook meestal de pannen op. De makkelijkste plek is het kastje onder het fornuis of dicht bij het fornuis. Hierdoor hoef je namelijk niet zo ver met zware pannen te tillen en als je de pannen dicht bij het fornuis hebt staan, dan heb je de juiste pan snel bij de hand. Als je jouw pannen in een keukenkast wil ordenen, dan zijn er twee mogelijke systemen voor het opbergen van pannen.

  1. De Le Mans kast, dit is een kast die plateaus heeft. Deze plateaus komen helemaal uit de kast waardoor de hele kast gebruikt wordt en je heel makkelijk en overzichtelijk je pannen opgeborgen hebt. Je hoeft dus niet alle pannen er uit te halen voordat je de juiste pan kan pakken die helemaal achterin stond, maar in plaats daarvan doe je de kast open en je kan alle pannen zien en pakken.
  2. Heb je een kast in de hoek van je keuken? Dan kan je er ook voor kiezen om een carrouselkast te nemen. De carrouselkast lijkt op de Le Mans kast, maar is net wat anders. De plateaus draaien hier rond. De carrouselkasten hebben twee fronten die naar elkaar toe komen, waardoor je het hele systeem kan ronddraaien. Dit maakt het pakken van de pannen ook heel gemakkelijk.

De ideale aanpak voor je lades

In lades kun je veel opbergen. Maar je wilt natuurlijk wel graag dat jouw lades overzichtelijk en goed zijn ingedeeld, dit kan je alleen doen als je de keukenlades ordent. Er zijn verschillende organisatiesystemen te koop die je in jouw lade kan leggen, zodat je lade overzichtelijk blijft. Denk bijvoorbeeld aan een bestekbak, hierin kun je jouw bestek in opbergen. De bestekbakken zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor je altijd een passende bestekbak hebt. De bestekbakken zijn bij ons verkrijgbaar in drie verschillende materialen zoals kunststof, eikenhout en beukenhout. Er is ook een organisatiesysteem voor pannen in je lade, het is een soort mat waar pinnen in staan. Je kunt de pannen dan tussen de pinnen zetten, waardoor de pannen dus niet verschuiven als je de lade open doet. De pinnen kunnen verplaatst worden zodat de lade precies op maat is voor jouw pannen. Dit zelfde systeem is er met schotten voor je bakjes en/of potjes. Vergeet de antislipmatjes niet, super handig!

Bestekbak
Apothekerskast

Apothekerskasten

Als je een georganiseerde, nette en geordende keukenkasten wilt, kan een apothekerskast eigenlijk niet ontbreken in jouw keuken. Apothekerskasten zijn hoog, smal en diep. De apothekerskasten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, waardoor ze op verschillende plekken in je keuken te plaatsen zijn. Je kan bijvoorbeeld een hoge apothekerskast naast de koelkast, maar je kan er ook voor kiezen om een apothekerskast te plaatsen onder je werkblad. De apothekerskasten hebben meerdere plateaus en schuiven net zo als lades naar buiten. Door de meerdere plateaus en doordat de kast uitschuift is deze kast heel overzichtelijk. Je kan namelijk vanaf de bovenkant en zijkant precies zien welk potje waar staat. De apothekerskasten worden namelijk gebruikt voor kruidenpotjes en flessen.

Do en don’ts voor jouw keukenkasten

Er zijn nu een paar grote tips uitgelegd hoe je jouw keuken kasten kan ordenen en welke accessoires je hierbij kunt gebruiken. Maar er zijn natuurlijk nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden met het ordenen van jouw keukenkasten. Hieronder zie je nog een paar tips:

  • Kies voor een praktische indeling. Ga dus voor een indeling die je zelf fijn vindt. Alleen op deze manier kun jij je keuken fijn gebruiken. Iedereen vindt een andere indeling fijn.
  • Zet soort bij soort. Als je alles bij elkaar zet wat bij elkaar hoort, dan kun je alles veel makkelijker pakken. Denk bijvoorbeeld aan: zet het zoete broodbeleg bij elkaar en zet alle pastasoorten bij elkaar. Op deze manier houd je jouw keuken overzichtelijk en kun je alles makkelijk pakken.
  • Kruidenrekje op het aanrecht. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kruidenrekjes die ook leuk zijn als accessoires in je keuken. Zet dit kruidenrekje op het aanrecht en zet er de kruiden in die jij het meeste gebruikt tijdens het koken. Hierdoor hoef je niet in kasten te zoeken en heb je het zo gepakt. Een kruidenrekje is dan niet alleen handig, maar ook nog eens leuke accessoires in je keuken.
  • Zet de schoonmaakmiddelen onder je spoelbak. De kast onder je spoelbak zet je niet zo snel dingen neer, misschien een prullenbakje voor je etensresten. Een goede plek dus om jouw schoonmaakartikelen neer te zetten. De makkelijkste plek als je aan het afwassen bent, je doet even het kastje open en je hebt het afwasmiddel en de spons al bij de hand.
  • Zet spullen die je niet of amper gebruikt niet in je keuken neer. De spullen nemen namelijk alleen maar ruimte in beslag en staan daardoor eigenlijk alleen maar in de weg. Je kan hier beter spullen neerzetten die je vaker gebruikt.
Keukenkasten ordenen

Jouw Kitchen4All

Wil jij graag weten wat de beste manieren zijn om jouw keukenkast goed te ordenen? Kom dan eens langs bij een van onze winkels en laat je inspireren. Onze deskundige adviseurs kunnen je het beste advies geven over het ordenen van jouw keukenkasten. Benieuwd naar ons advies? Maak dan een afspraak en wij staan voor je klaar met een kopje koffie of thee.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder

Keuken samen stellen binnen budget

Zo stel je een keuken samen binnen je budget

Lees verder

Trend lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder