Verschillende typen/ soorten keukenkasten

Er zijn veel verschillende soorten keukenkasten, maar welke keukenkasten heb je nou echt nodig in jouw keuken? Welke keukenkasten maken het werken in je keuken praktischer? Welke keukenkasten maken de keuken mooier? Hieronder lees je welke verschillende soorten keukenkasten er zijn en welke keukenkasten handig zijn in de keuken.

Complete keuken ambiance (header)

Onderkasten

Onderkasten zijn de kasten die onder het werkblad zitten. Het grootste deel van de keuken bestaat uit de onderkasten, daarom zorgen deze kasten voornamelijk voor de uitstraling van de keuken. Ga je voor smalle kasten of ga je voor grote brede kasten. Bij deze kasten moet je voornamelijk goed op de lijnen letten, zoals bijvoorbeeld de kasten onder het kookplaat. Als je daar namelijk smalle kasten gaat doen, ziet dit er niet zo mooi uit. Dan kan je beter voor kasten gaan die even breed zijn als de kookplaat. Je hebt meestal in deze kasten ook weer verschillende varianten zoals bijvoorbeeld een pannenkast of een apothekerskast. Ook kun je lades in deze kasten verwerken, dit is handig voor bijvoorbeeld een besteklade. Heb je een keuken waar een hoek in zit? Dan bestaan er ook nog kasten die in de hoek passen, deze zijn dan ook weer praktisch ingedeeld. De onderkasten zijn er in verschillende formaten verkrijgbaar.

Onderkasten
Bovenkasten

Bovenkasten

Bovenkasten zijn de kasten die aan de muur boven het werkblad hangen. De ruimte boven het werkblad blijft vaak ongebruikt. Daardoor is de ruimte vanaf het werkblad tot aan het plafond heel groot. Als je in deze ruimte dus kasten plaatst, onderbreek je dus de ruimte van het werkblad naar het plafond. De kasten zorgen er ook voor dat jij meer opbergruimte in je keuken hebt. Deze kasten kan je eigenlijk in elke keuken plaatsen, het maakt niet uit hoe groot jouw keuken is. Het enige wat je keuken moet hebben is een muur waar je keuken tegenaan staat. Als je een kleine keuken hebt, kan je vaak een tekort hebben aan opbergruimte. Dan zijn deze keukenkasten een hele mooie en goede oplossing! De fronten van de bovenkasten zie je in verschillende materialen. Je hebt ze bijvoorbeeld met glas zodat je hier mooi in kunt kijken. Je kan hier dan je mooie servies set in zetten waar je misschien zo blij mee bent of mooie accessoires. De bovenkasten zijn in verschillende formaten verkrijgbaar.

Losse kasten

Losse kasten zijn kasten die wel bij je keuken horen, maar los staan van je keuken. Ze kunnen bijvoorbeeld tegenover je werkblad staan. Als je de bovenkasten niet mooi vindt in je keuken kan je kiezen voor de losse kasten. Dit moet natuurlijk wel passen in je keuken, als je een kleine keuken hebt worden de losse kasten al wat lastiger. Heb je een grote ruime keuken, maar heb je nog een wand over waar je niets voor hebt, zet daar bijvoorbeeld losse kasten neer. Hierbij breid je de keuken nog iets meer uit en heb jij je lege wand praktisch gevuld. De losse kasten zorgen ervoor dat je meer opbergruimte in je keuken hebt, maar kunnen het werken in de keuken ook makkelijker maken. Je kan in je losse kasten ook je oven plaatsen of wil je daar graag ander keukenapparatuur in? Geen probleem, dat kan! De losse kasten zijn ook weer in verschillende formaten verkrijgbaar.

Losse keukenkasten
Hoekkasten

Hoek kasten

Heb je een keuken waar een hoek in zit, dan is een hoekkast heel handig. De hoek van een keuken heeft namelijk vaak verloren ruimte die niet tot amper gebruikt wordt. Als je daar namelijk spullen in zet, moet je eerst de kast leeghalen tot je bij de spullen kan die achterin de kast staan. Hier is een oplossing op gevonden, zoals de Le mans kasten en de Carrouselkasten. Le mans kast is een hoekkast, maar in plaats van planken heb je plateaus die volledig uit de kast komen. Doordat de plateaus uit de kast komen heb je geen verloren ruimte. Le mans kasten hebben maar één front. Hierdoor lijkt het vanaf de buitenkant een normale kast en zie je niet dat het in de hoek doorloopt. Carrouselkasten lijken wel op de Le mans kasten, maar zijn net wat anders. De carrouselkasten hebben ook plateaus, alleen die komen niet uit de kast. De plateaus hiervan draaien rond. De carrouselkasten hebben twee fronten, deze komen naar elkaar toe waardoor je het hele systeem dus kunt ronddraaien. Hierdoor heb je ook geen verloren ruimte. Deze kasten worden ook wel pannenkasten genoemd, omdat hier meestal pannen in worden opgeborgen.

Apothekerskasten

Apothekerskasten zijn kasten die hoog, smal en diep zijn. Ze worden meestal onder een werkblad geplaatst, bijvoorbeeld naast de koelkast. Of onder het fornuis, maar kan ook naast de koelkast zijn. Dan heb je een hele hoge apothekerskast. De kasten zijn voorzien van meerdere plateaus. De kasten schuiven net zo als lades naar buiten. Door de meerdere plateaus en doordat de kast uitschuift is deze kast heel overzichtelijk. Deze apothekerskasten worden voornamelijk gebruikt voor kruidenpotjes en flessen. Je kan namelijk makkelijk vanaf bovenaf en vanaf de zijkant zien wat waar precies ligt. Zo hoef je niet lang te zoeken en heb je het zo gevonden. Als je de kruidenpotjes namelijk op een plank in een kast legt, dan moet je eerst heel veel potjes aan de kant schuiven voor je de juiste hebt gevonden. De reden waarom deze kasten apothekerskasten heten, is omdat je deze kasten altijd ziet bij apothekers.

Apothekerskasten
Manieren van openen

Verschillende soorten manieren van openen

Je hebt natuurlijk verschillende soorten kasten, maar ook verschillende manieren om de kasten te openen. Wat je natuurlijk veel ziet zijn de keukenkasten die op de traditionele manier open gaan, dus openklappen. De fronten van de kast klappen dan opzij open. Dit is de meest gebruikte manier. Het nadeel hiervan is dat je jouw bewegingsruimte kwijt bent aan de zijkant. Je kan keukenkasten ook naar boven openen. Hier gaat de front van de kast naar boven open. Dit is ook een systeem wat veel wordt gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je al je bewegingsruimte houdt. Alleen het nadeel hiervan is dat je misschien moeilijker je kast weer dicht krijgt, bijvoorbeeld als je wat kleiner bent kan je er wat moeilijker bij. Je moet hierbij dus goed nadenken welke manier het beste voor jou is. Je moet ook goed nadenken of je grepen op je kasten wilt of dat je kiest voor greeploze kasten. Je kan het allebei toepassen op alle soorten kasten, maar denk hier van te voren wel over na.

Jouw Kitchen4All winkel

Twijfel je nog welke kasten mooi zullen staan in jouw keuken? Of heb je veel opbergruimte nodig, maar wil je jouw keuken niet te vol zetten met kasten. Neem dan eens contact op met de dichtstbijzijnde Kitchen4All winkel. Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder