Tips voor de achterwand van de keuken

Waarom is het handig om een achterwand te nemen in je keuken? En in welk materiaal kan je dan het beste de achterwand nemen? Welke soorten achterwanden zijn er? Een achterwand wordt vaak vergeten bij het bedenken van je keuken, maar is wel heel belangrijk voor het totaalbeeld. Daarom geven we je tips en voorzien we je van inspiratie voor de achterwand van je keuken.

Achterwand keuken (1)

Waarom een achterwand?

Een achterwand is een wand die tussen het werkblad en de bovenkastjes zit. Waarom is het verstandig om te kiezen voor een achterwand in je keuken? Een achterwand maakt je keuken namelijk helemaal af. Een achterwand is niet alleen mooi, maar is ook nog eens praktisch. Vaak tijdens het koken, spettert het vet alle kanten op. Hierdoor komen er dus vetvlekken op de muur en dat wil je natuurlijk liever niet. Een achterwand voorkomt dit. Ook tijdens het handen wassen spettert het water alle kanten op en komt er dus ook water op de muur. Dit kan ook vlekken veroorzaken. Een achterwand beschermt dus tegen vuil en water, is hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Een achterwand is ook hittebestendig en daarom ideaal voor bij je kookplaat. Een achterwand wordt op maat gemaakt waardoor het dus in elke keuken past. Of je keuken nou klein of groot is. Een achterwand wordt vaak vergeten in je keuken, maar is vaak wel heel bepalend voor het totaalbeeld van je keuken.

Achterwand voor de keuken
Image00004
Inbouwapparatuur keuken
Keuken zwart wit

Soorten achterwanden

Je wilt namelijk dat de achterwand bestand is tegen water en vet. De plek waar het meeste warm wordt in de keuken, wil je natuurlijk ook beschermd hebben. Achterwanden zijn daarom ook hittebestendig. Er zijn 3 soorten achterwanden. De eerste is een achterwand die over de hele breedte van de keuken zit. Je keuken is dan over heel de breedte beschermd tegen vet, vuil en water. Als je dit niet zo mooi vindt en graag alleen de wand bij de kookplaat beschermd wil hebben, dan is dat ook mogelijk. De achterwanden die hiervoor bestemd zijn, worden ook wel spatwanden genoemd. Dit zijn dus achterwanden die alleen de muur beschermen en even breed zijn als de kookplaat. Deze platen kunnen hoog zijn, dus ze kunnen doorlopen tot aan je afzuigkap. De derde soort achterwand is een smetplint. Dit is een smal randje dat tegen de muur aan zit. Dit is een smal randje dat voornamelijk de ergste spatten op de muur voorkomt.

Materiaal voor achterwand

Er zijn verschillende soorten materialen die je als achterwand kunt gebruiken. Hier zie je een paar materialen die hiervoor geschikt zijn, zo kun jij alvast inspiratie op doen voor de achterwand van je keuken:

  • Tegels: tegels was iets wat je vroeger in de keuken heel veel zag, maar het komt steeds meer terug en wordt steeds populairder. Tegels zijn makkelijk schoon te houden en in veel gevallen zijn tegels tijdloos. Je hebt tegels in allemaal verschillende formaten en in allemaal verschillende kleuren.
  • Kunststof: de kunststof achterwand wordt meestal gekozen als ze het werkblad door willen laten lopen in de achterwand, zodat het één geheel wordt. De achterwand wordt hierbij meestal naadloos geplaatst en ook de afwerking is bijna niet te zien. Kunststof is een goedkoop materiaal dat geschikt is voor een achterwand.
  • Roestvrijstaal: dit is een betaalbare oplossing om de keukenwanden langdurig te beschermen. Ze worden vaak gebruikt bij spatwanden. Roestvrijstaal is namelijk makkelijk schoon te maken, maar het nadeel van roestvrijstaal is dat het gevoelig is voor krassen.
  • Verf: wanneer je wilt verven is het handig dat je wel verf neemt met een coating. Dit betekent dat je de muur met verf wel kan afnemen. Verf is een goedkope en makkelijke oplossing voor een achterwand. Een nadeel van verf als achterwand is dat het al snel onder de vetvlekken zit en lastig schoon te maken is. Een voordeel van verf is dat je de mogelijkheid hebt om de achterwand over te verven in een andere kleur.
  • Behang: het is ook mogelijk om de achterwand te behangen. Zorg er dan alleen wel voor dat het behang vochtbestendig is.
Materiaal achterwand

Jouw Kitchen4All

Wil jij graag weten welke mogelijkheden er voor een achterwand zijn die bij jouw keuken passen of meer inspiratie op doen voor de achterwand van je keuken? Kom dan eens langs bij een van onze winkels en laat je inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar om je te helpen aan een achterwand die bij jouw keuken past. Laat bij ons een 3D-ontwerp maken van jouw uitgekozen keuken, hierin kan je precies zien hoe jouw toekomstige keuken er uit gaat zien.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder