Wat zijn milde schoonmaakmiddelen?

Je wil natuurlijk niet dat je nieuwe keuken beschadigd door het gebruik van de verkeerde schoonmaakmiddelen. Vaak wordt benoemd dat je milde schoonmaakmiddelen kunt gebruiken. Maar wat zijn eigenlijk milde schoonmaakmiddelen? En welke milde schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor de keuken? We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Milde schoonmaakmiddelen keuken

Wat zijn milde schoonmaakmiddelen?

Voor dat we je voorbeelden geven van de milde schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken voor je keuken, vertellen we je eerst wat hier nou eigenlijk mee bedoeld wordt? Wanneer we het over milde schoonmaak- of reinigingsmiddelen hebben, wordt vaak niet chemische middelen bedoeld. Veel chemische schoonmaakmiddelen zijn namelijk agressief en daardoor schadelijk voor je keuken. En dat is natuurlijk zonde!

Basis van citroenzuur

Ontkalkende schoonmaakmiddelen zijn vaak schadelijk voor je keuken(apparatuur). Je kunt de apparatuur wel ontkalken met schoonmaakmiddelen op basis van citroenzuur. Deze zijn namelijk niet schadelijk voor apparatuur. Pas met deze middelen wel op als je een natuurstenen blad hebt, deze kunnen er niet tegen! Met als gevolg dat er vlekken op je mooie werkblad achterblijven.

Groene zeep

Groene zeep kun je voor verschillende zaken gebruiken. Vaak wordt groene zeep gebruikt bij het schoonmaken van keukenkastjes. Het heeft namelijk een ontvettende werking. Je gebruikt het door het op te lossen in water en vervolgens met een doek de kastjes af te doen. Heb je tegels op de achterwand van je keuken? Dan kun je de tegels schoonmaken met een mengsel van groene zeep en soda. Voegen verkleuren vaak na verloop van tijd, met dit mengsel heb je ze in een handomdraai weer schoon!

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn staat voornamelijk bekend als een ontkalker. Je kunt hiermee goed je apparatuur ontkalken zonder dat het beschadigd raakt. Wat veel mensen niet weten is dat het ook een ontvettende werking heeft. Zeker de kastjes rondom de kookplaat kunnen soms wat vettig worden. Schoonmaakazijn is een prima schoonmaakmiddel om de kastjes hiermee schoon te maken. Door sommige schoonmaakmiddelen kunnen keukenkastjes kromtrekken, met schoonmaakazijn gebeurt dit niet. Let er wel op dat je het middel verdund zoals op de verpakking wordt aangeraden.

Kookplaat schoonmaken
Wasbak schoonmaken

Soda

Soda kun je gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen. Zo wordt het vaak gebruikt om vlekken uit de oven te verwijderen. Dit kun je doen door een mengsel van water en soda te maken en dit voor een half uur in de oven te zetten. Daarnaast kun je ook de gootsteen mee ontstoppen. Giet dan soda in de gootsteen totdat deze vol zit. Voeg daarna een kopje schoonmaakazijn toe en spoel de gootsteen door met kokend water.

Wat niet te gebruiken

We hebben nu een aantal schoonmaakmiddelen benoemd die je wel kunt gebruiken voor de keuken. Maar welke middelen kun je beter echt vermijden? Alle schoonmaakmiddelen met agressieve stoffen of alcohol kun je beter niet gebruiken. Deze beschadigen vaak de materialen van de keuken. Daarnaast is het ook goed om op te passen met schuurmiddelen, zeker als het om glas gaat. Deze middelen maken kleine krasjes in het materiaal.

Meer advies ontvangen?

Wil je graag meer advies over het schoonmaken van je nieuwe keuken? Op onze website vind je verschillende onderhoudstips om je keuken schoon te maken. Ben je nog op zoek naar een nieuwe keuken en wil je graag meer advies over de verschillende materialen? Breng dan gerust een bezoekje aan een van onze winkels. Daar kunnen onze adviseurs je van advies voorzien!

Maak hier een vrijblijvende afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder