Welke kleuren passen bij jouw keuken?

De kleur van jouw keuken kan een grote invloed hebben op de uitstraling en de sfeer van de ruimte. De ene kleur zorgt ervoor dat je keuken ruimtelijker oogt, waar de andere kleur ervoor kan zorgen dat je keuken kleiner lijkt. Bij een keuken zul je misschien niet zo snel voor felle of opvallende kleuren kiezen, maar ook subtielere kleuren kunnen van grote invloed zijn. Daarom leggen we in deze blog uit welke effecten kleuren kunnen hebben en welke kleuren bij jouw nieuwe keuken passen.

Kleuren keuken

Lichte kleuren

Lichte kleuren staan erom bekend dat ze de ruimte groter laten ogen. In kleine keukens of keukens met weinig lichtinval zien we dat er vaak gekozen wordt voor wit of een andere licht kleur. Dit zorgt ervoor dat de ruimte groter en lichter oogt. Bij andere lichte kleuren kun je denken aan zijdegrijs of beige. Een ander voordeel van lichte kleuren is dat ze een rustige uitstraling hebben, waardoor een lichte keuken heel rustig en clean oogt. Wil je liever geen volledig lichte keuken? Combineer dan bijvoorbeeld witte fronten met een donkere achterwand of werkblad. Je kan ook kiezen voor een lichte basis en deze aanvullen met gekleurde accessoires. Hierdoor behoud je de lichte uitstraling van de keuken én voeg je sfeer toe met de accessoires.

Lichte kleuren keuken
Donkere kleuren keuken

Donkere kleuren

Donkere kleuren kunnen er snel voor zorgen dat een ruimte kleiner oogt. Wil je wel graag een donkere keuken, maar ook een ruimtelijk effect? Combineer dan verschillende materialen met elkaar. Door de combinatie van verschillende materialen zorg je ervoor dat je keuken niet kleiner lijkt. Daarnaast kan je met donkere kleuren ook optisch met de ruimte spelen. Mocht je een lange en smalle keuken hebben, dan kan je ervoor kiezen om de smalle wanden een donkere kleur te geven. Dit zorgt ervoor dat je keuken breder lijkt.

Warme kleuren

Naast donkere en lichte kleuren kan je ook een onderscheid maken tussen warme en koude kleuren. Warme en koude kleuren hebben minder invloed op het formaat van de keuken, maar meer op de gevoelstemperatuur. Warme kleuren zorgen er namelijk voor dat de ruimte warmer kan aanvoelen. Dit heeft te maken met een psychologisch effect. Bij warme kleuren kan je denken aan geel, oranje, rood en alle kleuren die je met die drie kleuren kan creëren, denk bijvoorbeeld aan oudroze of terracotta. We snappen dat een rode of oranje keuken misschien wat gewaagd is. Je kan deze kleuren ook toevoegen door middel van accessoires, of kies voor een achterwand in deze kleur.

Warme kleuren keuken
Koude kleuren keuken

Koude kleuren

Bij koude kleuren kan je denken aan groen en blauw. Deze kleuren kunnen ervoor zorgen dat de keuken kouder aanvoelt. Maar het voordeel van deze kleuren is dat ze een ontspannen en kalme sfeer creëren. Bij een keuken met weinig lichtinval kan je vaak beter voor warme kleuren kiezen. Maar heb je een keuken met veel lichtinval, dan kun je juist voor koude kleuren kiezen. De lichtinval zorgt dan voor de warmte en de koude kleuren voor de kalme sfeer.

Verschillende kleuren combineren

Je kan er ook voor kiezen om verschillende kleuren met elkaar te combineren, waardoor er een contrast ontstaat. Contrast zorgt er namelijk ook voor dat een ruimte groter oogt. Het gaat hierbij dan om een zacht contrast. Daarmee wordt bedoeld dat de overgang van de kleuren niet te groot is. Je kan dus kiezen voor een combinatie van lichte kleuren en materialen, maar ook om een lichte kleur met bijvoorbeeld donkergrijs te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van lichtgrijze fronten en een donkergrijs werkblad.

Wil je graag een nieuwe keuken maar vind je het lastig om te bepalen welke kleuren passen bij de ruimte? Neem dan eens een kijkje bij onze tips & trends, of maak een afspraak bij een van onze keukenwinkels. Daar bieden we veel inspiratie en hebben we een ruim assortiment aan stalen van kleuren en materialen. Je kan deze eenvoudig bij elkaar leggen, zodat je kan zien of het aan je wensen voldoet. Samen gaan we opzoek naar jouw droomkeuken.

Plan een afspraak

Verschillende kleuren combineren

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder