Nostalgische keukens

Gezelligheid, warmte, sfeer en beleving, dat is waar nostalgische keukens bekend om staan. Deze keukens doen je denken aan de tijd waarin jouw grootmoeder in de keuken stond om de lekkerste gerechten klaar te maken. Je vindt in een nostalgische keuken warme houtsoorten, robuuste fornuizen en authentieke elementen zoals gietijzeren knoppen. Nostalgische keukens zijn dus de perfecte basis voor een thuisgevoel. Ben je benieuwd naar deze keukenstijl? Lees dan snel verder.

Wat is een nostalgische keuken?

De authentieke en warme uitstraling van deze ruimtes is het belangrijkste kenmerk van deze keukenstijl. Dat betekent niet dat deze keukens heel ouderwets zijn. Door voor nostalgische kleuren te kiezen en deze te combineren met modernere materialen, behoud je gewoon die nostalgische uitstraling. Zo zijn de fronten vaak van kunststof en is het werkblad van houtlook. Je kunt daardoor ook gewoon voor moderne keukenapparatuur kiezen. Er zijn namelijk verschillende apparaten met een wat klassieker design, wat dus goed bij deze keukenstijl past.

Voor welke materialen kun je het beste kiezen?

Het belangrijkste materiaal in een nostalgische keuken is hout(look). Dit materiaal komt in vele nostalgische keukens voor. Je kunt kiezen voor massief houten fronten, waarmee je een wat robuustere nostalgische keuken creëert. Of kies voor een houtlook werkblad en combineer dit met een andere kleur fronten. Andere materialen die veel voorkomen zijn graniet, keramiek en composiet, welke voor de werkbladen gekozen worden. Hiermee weet je zeker dat je jouw nostalgische keuken helemaal afmaakt.

Nostalgische landelijke keuken
Nostalgische keuken

Kleuren in een nostalgische keuken

Waar bij sommige keukenstijlen vooral voor ingetogen kleuren wordt gekozen, zie je bij nostalgische keukens ook meer opvallende kleuren. Een lichtgroene of lichtblauwe keuken komt namelijk regelmatig voor bij deze keukenstijl. Maar je kunt ook voor een wat rustigere kleur kiezen, want ook wit en crème passen prachtig bij deze keukenstijl. Het werkblad heeft daarentegen vaak wel een donkere kleur. Er wordt veel gekozen voor composiet of graniet in een donkere kleur. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor een donker kunststoffen werkblad kiezen!

Een nostalgische keuken samenstellen

Je stelt natuurlijk niet iedere dag een nieuwe keuken samen. Bedenk van tevoren alvast wat je heel mooi vindt en wat je wat minder mooi vindt. Dat scheelt in de winkel alweer wat keuzes maken. In de winkel starten we vaak met het uitzoeken van de fronten en het werkblad, dit zijn immers de belangrijkste elementen van een keuken. Bij een nostalgische keuken zie je vaak de keuze voor hout(look) fronten welke gecombineerd worden met een donker werkblad. Of ga voor witte fronten met een raamoptiek en een houtlook werkblad. Nadat je deze combinatie hebt uitgekozen kun je de accenten (de spoelbak, kraan en grepen) uitzoeken. Vaak zijn deze goudkleurig of van rvs, deze kleuren passen het beste bij de nostalgische stijl.

Laat je inspireren door onze binnenkijkers

Bekijk ze hier

Nostalgische keukentrends van 2024

Wil je graag een nostalgische keuken samenstellen, maar toch de laatste trends toevoegen aan jouw keuken? Dat kan! Dit jaar zijn er diverse keukentrends die goed combineren met de authentieke kenmerken van een nostalgische keuken. Kies er bijvoorbeeld voor om verschillende kleuren fronten met elkaar te combineren. Of voorzie jouw keuken van een stenen werkblad, denk bijvoorbeeld aan een natuurstenen, terrazzo of marmerlook werkblad. Deze werkbladen versterken de nostalgische uitstraling van de keuken nog eens extra!

Nostalgische keukentrends van 2024
Nostalgisch en modern

Het combineren van de nostalgische keukenstijl

Wil jij helemaal je eigen keukenstijl creëren? Kies dan niet voor een keukenstijl, maar maak een combinatie van verschillende keukenstijlen. Nu kun je niet alle stijlen met elkaar combineren. Zo gaat een nostalgische keuken wat minder goed samen met tijdloze of moderne elementen. Maar de combinatie van nostalgisch en klassiek werkt dan wel weer heel goed. Kies bijvoorbeeld voor witte fronten met een raamoptiek, een donker werkblad en klassieke kranen. Of ga voor een nostalgische keuken met robuuste elementen. Je kunt dit creëren door massief eiken fronten met een composieten werkblad en rvs-accenten te combineren. Wil je graag wat meer inspiratie opdoen voor jouw keukenstijl? Breng dan eens een bezoek aan een van onze keukenwinkels.

Inspiratie voor nostalgische keukens

Nostalgische keukens zijn er dus in allerlei vormen, kleuren, maten en afwerkingen. Het kan dus best lastig zijn om te bedenken hoe jouw nostalgische keuken eruit moet komen te zien. Je kunt voor je winkelbezoek alvast inspiratie opdoen door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Of ga aan de slag met onze keukenplanner, waarin je heel eenvoudig een 3D-ontwerp maakt van jouw nieuwe keuken. Maar je bent natuurlijk ook van harte welkom om in een van onze keukenwinkels inspiratie op te doen. Je vindt daar een ruim assortiment aan nostalgische keukenopstellingen.

Volledige montageservice bij Kitchen4All

Nadat jij je keuken hebt uitgezocht, is het proces van het kopen van een keuken natuurlijk nog niet afgelopen. We willen je bij Kitchen4All volledig ontzorgen, dus ook nadat jij de keuken hebt gekocht. De keuken wordt daarom bij je thuis bezorgd. Ook kunnen we de montage van jouw nostalgische keuken voor je verzorgen. Een keuken monteren is best een precisiewerkje, daarom werken we samen met ervaren en kundige monteurs. Zij leveren de keuken tot in de puntjes op en gaan pas naar huis als jij helemaal tevreden bent met het resultaat. Want bij Kitchen4All zijn we pas tevreden als jij dit ook bent.

Laat je adviseren

Ben je helemaal enthousiast geworden over nostalgische keukens? Maak dan een afspraak bij een van onze keukenwinkels. Deze zitten door heel Nederland, waardoor er altijd wel een winkel bij je in de buurt is. In onze winkels staan onze adviseurs voor je klaar om jou te helpen bij het realiseren van jouw droomkeuken. Je wensen worden onder het genot van een kopje koffie of thee in kaart gebracht. Aan de hand daarvan voorzien ze je van advies en maken een 3D-ontwerp voor je. We gaan samen op zoek naar jouw nieuwe droomkeuken.

Maak een vrijblijvende afspraak