Hoe werkt een kokend waterkraan?

Een kokend waterkraan: jaren geleden had bijna niemand er nog een in de keuken. Nu zien we de kokend waterkraan bijna standaard in de nieuwe keukens verschijnen. Binnen no time heb je kokend water voor thee of om eten in te koken. Maar hoe werkt een kokend waterkraan eigenlijk? En zijn er verschillen tussen kokend waterkranen? We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een kokend waterkraan

Wat is een kokend waterkraan?

Een kokend waterkraan is een kraan waar direct kokend water uit komt. Met een zo’n kraan hoef je dus nooit meer te wachten totdat de waterkoker klaar is. De meeste kokend waterkranen die nu worden gekocht zijn combi-kranen. Bij deze kranen kan je zowel koud, warm als kokend water tappen uit dezelfde kraan.

Wat is een kokend waterkraan?

Hoe werkt het?

Vaak bestaan kokend waterkranen uit twee delen: de kraan op het aanrecht en een boiler die onder de kraan wordt bevestigd. De boiler wordt over het algemeen in een keukenkastje geplaatst en is daardoor netjes weggewerkt en uit het zicht. De kraan wordt dus aangesloten op deze boiler, waarin het water onder hoge druk elektrisch wordt verwarmd tot maximaal 110 graden. De boiler hoeft dus niet aan te slaan, of het nu om koud, warm of kokend water gaat. Hierdoor hoeft het water dus niet onnodig door lange leidingen naar de kraan te lopen. Belangrijk om te benoemen is dat als je een kokend waterkraan wil aansluiten, er een mengventiel geplaatst moet worden. Dit mengventiel wordt geplaatst tussen de boiler en de koud water toevoer.

Werking kokend waterkraan

Voordelen

Naast dat je niet meer hoeft te wachten totdat het water kookt, kent de kokend waterkraan ook nog een aantal andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het besparen van water, omdat je direct kokend water uit de kraan tapt, heb je sneller de benodigde hoeveelheid. Dit zorgt er dus voor dat je water bespaart. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de waterrekening. Daarnaast heb je geen waterkoker meer nodig, dit scheelt ruimte op het aanrecht! 

Voordelen kokend waterkraan
Verschillen kokend waterkranen

Verschillen kokend waterkraan

Je zal misschien denken dat er weinig verschillen zitten in kokend waterkranen. Maar er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een kokend waterkraan:

  • De capaciteit van de boiler: het ene merk biedt een grotere capaciteit boilers dan het andere. Belangrijk is dat je vooraf bedenkt hoeveel capaciteit je nodig denkt te hebben.
  • Design en vorm van de kraan: er zijn heel veel soorten en designs op de markt. De keuze is dus reuze.
  • Bruisend, gekoeld of gefilterd water: er zijn een aantal kranen waarbij er ook bruisend, gekoeld of gefilterd water uit de kraan komt. Deze opties zitten dus niet standaard op een kokend waterkraan.

Keuken inspiratie

Ben je op zoek naar een kokend waterkraan voor in je complete keuken en weet je al precies hoe deze eruit ziet of wil jij je eerst laten inspireren? Op onze website vind je veel keuken inspiratie, zo kan je ontdekken wat bij jou en je keuken past. Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen, dat is terug te zien in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Ben je op zoek naar de laatste trends? Lees dan onze blogs met de laatste keukentrends. Wil je graag weten hoe je droomkeuken eruit komt te zien? Of ben je bijvoorbeeld benieuwd welke pvc-vloer het beste past in je keuken. Met onze laagdrempelige 3D-planner kan je gemakkelijk je eigen keuken ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden naar assortiment kokend waterkranen? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Bij Kitchen4All bieden we keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Werkbladen schoonmaken (1)

Werkbladen schoonmaken/ onderhouden

Lees verder

Lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder

Complete keuken ambiance

Verschillende typen/ soorten keukenkasten

Lees verder

Afwerking keuken

Waar moet je aan denken na het kopen van een keuken?

Lees verder