Keuken met of zonder bovenkastjes: alle opties op een rijtje

Als je een nieuwe keuken gaat kopen moet je jezelf afvragen of je de bovenkasten in je keuken neemt of niet. Beide opties hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel van bovenkasten in je keuken is dat je meer opbergruimte in je keuken hebt. In deze blog lichten wij verschillende mogelijkheden uit.

Keuken met of zonder bovenkasten (1)

Voordelen keuken met bovenkasten

Neem je een keuken met bovenkasten, dan is het grootste voordeel dat je meer opbergruimte hebt in je keuken. Maar bovenkasten in je keuken heeft zeker nog meer voordelen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Alles blijft stofvrij. Doordat het achter deuren zit, kan de stof er moeilijker bij komen. Hierdoor kan je jouw glas gelijk gebruiken als je het pakt.
  • Je hoeft niet alles netjes op te bergen, want het staat niet in het zicht.
  • Kan mooie spotjes onder de bovenkasten hangen.

Bij sommige keukenstijlen zijn bovenkasten juist een toevoeging.

Nadelen van bovenkasten

Maar er zijn natuurlijk ook een paar nadelen aan de bovenkasten in je keuken. Als je namelijk bovenkasten in je keuken hebt, wordt het ruimtelijke gevoel in je keuken minder. De bovenkasten zijn hoog, waardoor je vaak niet meer bij de bovenste plank kunt komen. Hierdoor moet je altijd op een krukje of stoel staan om bij je spullen te komen.

Voordelen bovenkasten
Keuken zonder bovenkasten

Voordelen keuken zonder bovenkasten

Als je een keuken zonder bovenkasten neemt, moet je jouw spullen ergens anders opbergen. Maar er zijn veel verschillende opties die je in jouw keuken kunt plaatsen in plaats van de bovenkasten. Hieronder een paar voordelen van een keuken zonder bovenkasten:

  • Keuken oogt ruimtelijker. Doordat jouw keuken ruimtelijker oogt, kan het ook zijn dat jouw keuken een rustige uitstraling heeft.
  • Je kan overal makkelijk bij. Je hebt geen krukje of stoel meer nodig om ergens bij te kunnen komen. Hierdoor kan het zijn dat je jouw kasten overzichtelijker houd.
  • Je hebt meer ruimte voor de verlichting in je keuken. Denk hierbij aan sfeerverlichting. Met sfeerverlichting breng je extra sfeer in je keuken.

Bij sommige keukenstijlen staan bovenkasten ook totaal niet mooi, houd hier dus rekening mee bij het uitkiezen van jouw keuken.

Nadelen van geen bovenkasten in je keuken

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan een keuken zonder bovenkasten. Je hebt namelijk minder opbergruimte, dus je zou sommige spullen ergens anders op moeten bergen. Je hebt deze spullen dus niet meer in de keuken liggen. Ook een nadeel is dat stof makkelijk bij je spullen komt, berg daarom je spullen die je voor je eten en drinken gebruikt op in kasten.

Alternatieve keuken zonder bovenkasten

Er zijn veel alternatieven voor de bovenkasten, als je het hebt over opbergruimte. Je hebt verschillende soorten keukenopstellingen die geen bovenkasten hebben, maar toch genoeg opbergruimte hebben. Denk bijvoorbeeld aan een eiland. Bij een eiland heb je veel kasten, waardoor je toch genoeg opbergruimte hebt. Neem je bijvoorbeeld een U-keuken of kies je voor een L-keuken? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een paar halfhoge kasten te nemen. Hier kan je eventueel ook jouw inbouwapparatuur in kwijt en heb je ook nog extra opbergruimte. Een andere optie, als je er plek voor hebt, is een kastenwand.

Alternatief bovenkasten
Wandplank vervangt bovenkast

Benut je achterwand

Als je geen bovenkasten in jouw keuken neemt, maak dan vooral gebruik van de achterwand. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om mooie planken op jouw achterwand te bevestigen. Hier kan je verschillende decoratie of accessoires kwijt of zet hier de kruiden op die je gebruikt met koken. Doe deze kruiden in een mooi potje en het is gelijk decoratie. Er zijn tegenwoordig ook hele mooie rekken die je aan de achterwand kan hangen. Hier kan je dan jouw keukengerei netjes in opbergen.

Jouw Kitchen4All winkel

Wil jij graag weten wat de opties zijn voor bij jouw in de keuken en wat het meest praktisch is? Onze adviseurs denken graag met je mee wat de opties zijn voor jouw keuken. Kom eens langs bij een van onze winkels en laat je inspireren. Maak een afspraak en een van onze adviseurs staat voor je klaar om samen met jou de keuken te realiseren die jij graag wilt hebben. Er staat alvast een kopje koffie of thee voor je klaar.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder