Alle soorten afzuigkappen op een rijtje

In vrijwel elke keuken komt dit apparaat terug: de afzuigkap. Een afzuigkap of afzuigsysteem wordt gebruikt om (vervelende) luchten en kookdampen te laten verdwijnen. Er zijn veel verschillende soorten afzuigkappen op de markt. Elk heeft zijn eigen design en functionaliteiten. Voor welke kies je dan? We hebben alle soorten afzuigkappen voor je op een rijtje gezet!

Soorten afzuigkappen

Wandschouwkap

De meest traditionele afzuigkap is de wandschouwkap, deze wordt ook het meest verkocht. Deze afzuigkap wordt ‘gewoon’ aan de wand of aan het plafond bevestigd en hangt dan boven de kookplaat. De wandschouwkap is in uitvoeringen beschikbaar, je kan denken aan een schuine, rechte en platte afzuigkap. Met deze afzuigkap kan je je eigen stijl bepalen, naast diverse uitvoeringen zijn wandschouwkappen ook in diverse designs verkrijgbaar.

Wandschouwkap
Geïntegreerde afzuiging

Geïntegreerde afzuiging

Misschien vind je een duidelijk zichtbare afzuigkap niet zo mooi, dan is een geïntegreerde afzuigkap misschien wat voor jou. Deze afzuigkap wordt tussen twee (boven)keukenkastjes weggewerkt. Over het algemeen krijgt de afzuigkap dan dezelfde front als de andere kastjes. Hierdoor zie je niks terug van de afzuigkap. Hoe werkt dit dan? Als je het deurtje van de kast opentrekt, gaat de afzuigkap aan. Wanneer je klaar bent met koken klap je het deurtje weer dicht en gaat de afzuigkap weer uit.

Werkblad afzuiging

Wanneer je geen ruimte hebt voor een afzuigkap die hangt of bevestigd wordt tussen de keukenkasten, kan je kiezen voor een werkblad met afzuiging. Deze afzuigkap zit verwerkt in je kookplaat. Naast dat je deze dus niet hoeft op te hangen, oogt het ook nog erg strak. Deze afzuigsystemen hebben vaak ook een strak en modern design. De lucht en damp die vrijkomt tijdens het koken worden naar het werkblad gezogen waardoor je geen last meer hebt van luchtjes en dampen. Het nadeel van deze kookplaten met afzuiging is dat het relatief veel ruimte inneemt. Het systeem van de afzuiging wordt in de kastjes eronder geplaatst. Als je graag veel opbergruimte wil overhouden is het belangrijk dat je hier dus rekening mee houdt.

Werkblad afzuiging
Plafond unit

Plafond unit

Wil je wel graag een afzuigkap ophangen aan het plafond, maar liever niet te veel in het zicht? Dan is een plafondunit geschikt voor jouw keuken. Deze afzuigkap wordt als een unit aan het plafond gehangen. Doordat deze hoger hangt dan een reguliere afzuigkap is het vermogen van de afzuigkap een stuk hoger. Daarnaast is deze bedienbaar met een afstandsbediening. Door te kiezen voor een afzuigkap in dezelfde kleur als het plafond, krijgt de keuken een nette en ruimtelijke uitstraling.

Eiland afzuigkap

Deze afzuigkappen zijn speciaal bedoeld om boven een kookeiland te bevestigen. Deze afzuigkappen worden aan het plafond te bevestigen en zijn aan alle zijdes netjes afgewerkt. Als je kiest voor een eiland afzuigkap moet je er rekening mee houden dat deze midden in de keuken komt te hangen en daardoor sfeerbepalend en opvallend is. Wil je dit liever niet? Dan kan je misschien beter kiezen voor werkblad afzuiging of een plafond unit. Een ander belangrijk punt is dat de afstand tussen de kookplaat en de afzuigkap niet te groot mag worden, deze afstand mag maximaal 80 centimeter zijn.

Eiland afzuigkap

Keuken inspiratie

Weet jij al precies hoe jouw nieuwe droomkeuken met afzuigkap eruit komt te zien? Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat zie je terug in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Wil je graag de laatste trends in je keuken? Laat je dan inspireren door onze blogs. Heb je al een beeld van hoe jouw droomkeuken eruit moet komen te zien? Dan kan je met onze 3D-planner gemakkelijk je eigen keuken ontwerpen. Dit ontwerp kan je meenemen naar een van onze winkels, daar kunnen onze adviseurs je helpen met het realiseren van je complete keuken.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze afzuigkappen? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Bij Kitchen4All bieden we keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

De 5 voordelen van een wijnklimaatkast

De 5 voordelen van een wijnklimaatkast

Lees verder

Hotel chique keukens

Hotel chique keuken

Lees verder

R1273 20 riva839 d

Het ordenen van jouw keukenkasten

Lees verder

Inspiratie kleine keukens

Inspiratie voor een kleine keuken

Lees verder