Tips voor het inrichten van een kleine keuken

Een keuken inrichten kan best lastig zijn, vooral als de ruimte van je keuken ook klein is. Je wilt namelijk toch optimaal gebruik maken van de ruimte, dus hoe kan je deze kleine ruimte dan het beste indelen. Je wilt namelijk niet dat de ruimte klein oogt, maar je wil ook al je spullen kwijt kunnen. In deze blog geven we je tips voor het indelen van een kleine keuken.

Tips inrichten kleine keuken header

Kies voor een praktische opstelling

Een van de belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden en vooral veel invloed heeft op de ruimte is de opstelling van je keuken. Neem je namelijk een te grote opstelling, dan is het te krap in de ruimte om er in te werken. Neem je een te kleine opstelling, dan maak je niet optimaal gebruik van de ruimte. Hieronder hebben we een paar opstellingen beschreven die in een kleine keuken passen.

Rechte keuken

Deze opstelling kan in vrijwel elke ruimte. Dat komt door de compactheid en de veelzijdigheid van deze opstelling. De lengte van de rechte keuken kan je zelf bepalen waardoor hij passend kan worden gemaakt in jouw ruimte. Wil je meer opbergruimte? Plaats dan extra bovenkasten.

L-keuken

Deze opstelling bestaat uit twee zijdes die met een hoekelement met elkaar verbonden zijn. De lengte van de zijdes kun je zelf bepalen en is hierdoor geschikt voor een kleine ruimte. Je hebt bij de L-keuken toch genoeg opbergruimte, maar ook genoeg werkruimte.

Parallel keuken

Deze opstelling bestaat uit twee losse, rechte keukenblokken die tegenover elkaar zijn geplaatst. Doordat er vaak voor gekozen wordt om deze keukenblokken tegen de wand te plaatsen is het mogelijk om deze keuken ook voor kleine ruimtes te gebruiken. Deze parallel keuken biedt volop werk- maar ook opbergruimte.

Rechte keuken
L keuken
Parallel keuken
Hoge kast

Creëer opbergruimte

Als je een kleine keuken hebt, is het van belang dat je keuken er opgeruimd uitziet. Het is namelijk hoe meer rommel je in de keuken hebt, hoe kleiner je keuken oogt. Dus zorg voor rust en houd je keuken schoon, dan oogt je keuken groter. Zorg dus voor genoeg opbergruimte. Dit kun je doen door hoge kasten in jouw keuken toe te voegen. Is dit niet genoeg of is dit in jouw ruimte niet mogelijk? Kies dan voor bovenkasten. Hoge kasten en bovenkasten nemen niet veel extra ruimte in beslag, maar creëren wel echt extra opbergruimte.

Bouw apparatuur in

In een keuken heb je veel apparatuur nodig, denk bijvoorbeeld aan je koelkast, oven, vaatwasser en magnetron. Keukenapparatuur neemt namelijk veel ruimte in beslag in je keuken. Denk dan ook goed na of je al de apparatuur echt nodig hebt die je in de keuken hebt staan. Een oplossing is dan ook om ervoor te kiezen om jouw keukenapparatuur in te bouwen. Door voor inbouwapparatuur te kiezen bespaar je meer ruimte en is optisch gezien jouw keuken ook groter.

Apparatuur inbouwen

Ga voor een lichte keuken

De kleur in de keuken is ook echt van belang als je een kleine keuken hebt. Een lichte kleur in de keuken zorgt er namelijk voor dat jouw keuken groter oogt. Kies door voor de basis een lichte kleur. Vermijd dus de donkere kleur als basis kleur als je wilt dat jouw kleine keuken groter oogt. Je kan voor de details wel kiezen voor andere kleuren. Je hoeft bij lichte kleuren niet alleen aan een witte- of crèmekleurige keuken te denken. Je hebt namelijk nog best wel keus uit wat kleuren. Denk bijvoorbeeld aan beige of taupe kleurige keukens, maar ook aan bijvoorbeeld pasteltinten.

De juiste verlichting

Als je jouw kleine keuken gaat inrichten is het van belang dat je goed nadenkt over de verlichting. Verlichting doet namelijk veel met een ruimte. Genoeg verlichting zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Neem ook de juiste verlichting, harde verlichting zorgt er namelijk voor dat je keuken niet mooi uit de veren komt. Maar te zacht licht kan ervoor zorgen dat de ruimte te donker is. Zorg er ook voor dat je kiest voor verlichting die praktisch en sfeervol is. Je hebt namelijk goede verlichting nodig bij het koken, maar je kan kiezen voor dimbare verlichting voor ’s avonds.

Lichte keuken

Advies voor je kleine keuken

Wil je graag wat meer advies over het inrichten van de kleine keuken? Kom dan eens langs bij een van onze winkels en laat je inspireren. In de winkel staan verschillende keukenopstellingen, dus inspiratie genoeg! Wil je er zeker van zijn dat een van onze adviseurs tijd voor je heeft? Maak dan een vrijblijvende afspraak en de koffie of thee staat al voor je klaar.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder