De perfecte keukenindeling

Je wilt graag een nieuwe keuken in je huis, maar wat is nou eigenlijk de perfecte keukenindeling? Je ziet in de winkels en op het internet zo veel verschillende voorbeelden van keukens en keukenopstellingen, maar niet alle keukens passen in je woning. De keukenindeling heeft ook veel invloed op het gebruik van de keuken en daarom is het belangrijk dat je de perfecte indeling voor jouw keuken neemt.

Perfecte keukenindeling (1)
Wensen voor de keukenindeling

Breng je wensen in kaart

Om de perfecte keukenindeling voor jouw ruimte te vinden is het handig om eerst wat dingen voor jezelf duidelijk te maken. Er zit namelijk veel verschil in ruimtes, maar ook verschil in de smaken van mensen. Wat vind je wel mooi en wat is vooral praktisch? Breng voor jezelf in kaart wat je wensen zijn voor jouw nieuwe keuken, dus wat wil je echt in de keuken hebben. Maar breng ook in kaart waar je ergernissen liggen in jouw keuken, dus wat wil je echt niet in je keuken hebben. Dit inzicht zorgt ervoor dat dit al de basis is van je nieuwe keuken.

Kies de optimale keukenopstelling

Er zijn veel verschillende keukenopstellingen, maar passen alle keukenopstellingen wel in de ruimte van je keuken? Het is dan ook handig om te weten hoe groot de ruimte van je keuken is. Als je dit weet, kun je namelijk gaan kijken welke keukenopstelling in de ruimte past en vooral welke opstelling is mooi en handig. We lichten een paar opstellingen voor je uit:

Rechte keuken

Een voordeel van een rechte keuken is dat deze opstelling in vrijwel elke ruimte past. Ook is een rechte keuken een praktische opstelling. Ze nemen namelijk niet veel ruimte in beslag, maar je kan ook veel opbergruimte creëren met deze opstelling. Een nadeel van een rechte keuken is dat je weinig werkruimte hebt. Je moet je werkruimte dus goed gebruiken.

Rechte keukenopstelling

L-keuken

Een L-keuken bestaat uit twee zijdes die met een hoekelement met elkaar verbonden zijn. Een zijde is korter dan de andere zijde waardoor er een L vorm ontstaat. Deze keukenopstelling heeft veel opbergruimte, maar heeft ook veel werkruimte. Je hebt ook alles binnen handbereik, omdat je te maken hebt met de werkdriehoek. Een nadeel is dat je voor deze opstelling wel genoeg ruimte moet hebben.

L-keuken opstelling

Hoekkeuken of u-keuken

De hoekkeuken heeft drie zijdes en heeft een vorm van een u. Doordat de keuken drie zijdes heeft, heeft deze keuken een grote hoeveelheid opberg- en werkruimte. De drie zijdes van deze keuken hoeven niet aan elkaar vast te zitten. Doordat deze opstelling veel ruimte nodig heeft, moet je er dus ook genoeg ruimte voor hebben. Heb je dit niet, maar neem je wel een u-keuken dan kan het zijn dat je weinig bewegingsruimte hebt.

Hoekkeuken

Keuken met eiland

Heb je een mooie grote ruimte, dan is de keuken met een kookeiland iets voor jou. De keuken heeft een los eiland waar je aan kan werken, dus veel werkruimte hebt. Daarnaast kan je jouw eiland combineren met een kastenwand of een rechte keuken. Hierdoor creëer je ook veel werkruimte. Het nadeel van een keuken met eiland is dat het veel ruimte nodig heeft, maar ook omdat de keuken open is moet je het altijd netjes houden.

Keuken met eiland

Parallel keuken

Heb jij een smalle ruimte voor je keuken? Dan is een parallel keuken wat voor jou. Doordat je twee keukenblokken tegenover elkaar plaatst heb je veel bewegingsruimte en heb je ook niet veel ruimte in de breedte nodig. Daarnaast oogt een parallel keuken ook ruimtelijk. Zorg wel dat de afstand tussen de keukenblokken niet te klein is. Anders krijg je een hele krappe ruimte.

Parallel keuken
Keuken driehoek

Hou rekening met de keukendriehoek

Het is handig om een logische werkwijze te hebben in je keuken met je keukenapparatuur. Daarvoor hebben we de keukendriehoek en is het handig om hier dus rekening mee te houden. De keukendriehoek heeft te maken met de kookplaat, spoelbak en de koelkast. Hoe korter namelijk de afstand is tussen deze drie apparaten, hoe efficiënter je te werk kan gaan. Dit zijn de apparaten die je het meest gebruikt in de keuken. De lijn gaat van middelpunt van de kookplaat naar het middelpunt van de koelkast naar het middelpunt van de spoelbak. Deze lijn vormt een driehoek. Als er niets in de weg hebt zitten wat deze driehoek verstoord, dan kun jij efficiënt aan het werk!

Deel je keuken in volgens de keukenzones

Je kunt de keuken opdelen in vijf verschillende zones. Het is handig om hier rekening mee te houden met het indelen van je keuken. De zones maken de indeling net even wat makkelijker. Elke zone heeft namelijk zijn eigen functie in de keuken. Hieronder hebben we de zones even uitgelicht:

Opberg zone keuken

Opbergzone

De spullen die in deze zone liggen, zijn alle spullen die je niet elke dag in je keuken gebruikt. Deze zone hoeft dus ook geen centrale plek in de keuken te hebben. De spullen die je in deze zone opbergt zijn bijvoorbeeld extra hulpmiddelen, keukenmachines en schalen. Je kunt de zone bijvoorbeeld ook in je bovenkasten indelen.

Voorraadzone keuken

Voorraadzone

In deze zone liggen alle voedingswaren. Het is dan ook handig dat deze zone vlakbij de kookzone ligt. Als je dan aan het koken bent, kun je namelijk snel bij de producten die je nodig hebt tijdens het koken. Het is dan ook fijn als je jouw koelkast op een centrale plek in de keuken plaatst.

Spoelzone

Spoelzone

In deze zone zit jouw spoelbak en vaatwasser. De spoelbak is dan ook het centrale punt van deze zone. Het is handig als jouw vaatwasser naast de spoelbak zit. Als je de vaat namelijk hebt afgespoeld, kun je de vaat in één handeling in de vaatwasser zetten, zonder dat je het eerst weer ergens neer moet leggen. Het is ook handig als je de prullenbak voor etenswaren in deze zone plaatst.

Werkzone

Werkzone

In deze zone is het werkblad het grootste onderdeel. Deze zone is in een optimaal ingerichte keuken geplaatst rechts naast de spoelzone. Je hebt deze zone namelijk nodig om je voor te bereiden op het koken. Denk aan groenten snijden etc. Zorg dat je in deze zone ook de keukenspullen plaatst die je nodig hebt voor de voorbereiding van je eten.

Kookzone

Kookzone

In deze zone zit jouw kookplaat en de oven. Zorg dat de kookplaat op een centrale plek zit in deze zone, de oven kan op een wat minder belangrijke plek. Dit komt omdat je de oven minder vaak gebruikt. Zorg dat deze ruimte dicht bij de werkzone en de voorraadzone ligt. Dit is makkelijk omdat je van deze twee zones gebruik maakt tijdens het koken. Zorg dat je de pannen en andere keukenspullen ook in deze zone plaatst.

Maak een 3D-ontwerp

Wil je graag weten wat voor jou de perfecte keukenindeling is? Maak dan een 3D-ontwerp van je keuken zodat je kunt spelen met de verschillende indelingen. Aan de hand van het 3D-ontwerp kun je precies zien wat perfect bij jou past. Wil je graag meer informatie er over ontvangen of wil je er graag hulp bij? Dan zijn onze adviseurs er om je te helpen! En maken dan ook graag samen met jou een 3D-ontwerp, zodat we er achter kunnen komen wat voor jouw de perfecte keukenindeling is.

3D ontwerp keukenindeling

De perfecte keukenindeling voor jou

Wil jij graag een nieuwe keuken, maar weet je nog niet zo goed hoe de perfecte keukenindeling er voor jou uitziet? Maak dan een afspraak bij een van onze winkels. Bij ons in de winkel vind je verschillende keukenopstellingen en kun je bekijken wat het beste bij jou past. Laat je vooral bij ons inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar om samen met jou de droomkeuken te realiseren. Maak een afspraak en een kopje koffie of thee staat voor je klaar.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder

Keuken samen stellen binnen budget

Zo stel je een keuken samen binnen je budget

Lees verder

Trend lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder