Keuken inrichten: hier hou je rekening mee

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, wil je de ruimte vaak ook opnieuw inrichten. Of misschien verplaats je de keuken wel naar een andere ruimte. Het kan best lastig zijn om een nieuwe keuken in te richten, want er zijn best veel zaken waar je rekening mee moet houden en aan moet denken. Om je op weg te helpen vertellen wij wat je kunt verwachten en welke stappen je doorloopt.

Keuken inrichten

Kies jouw keukenopstelling

De eerste stap bij het inrichten van een nieuwe keuken is het uitzoeken van de geschikte keukenopstelling. Hierbij moet je natuurlijk rekening houden met de afmetingen van de ruimte, maar ook de vorm van de ruimte heeft hier invloed op. Zo is in een smalle kleine keuken een parallel keuken vaak een goede keuze. Terwijl in een hele ruime open keuken een kastenwand met kookeiland ideaal is. Daarbij biedt de ene opstelling meer werk-of opbergruimte dan de ander, breng daarom ook in kaart welke wensen je hebt.

Bepalen keukenopstelling
Keuken inrichten opstelling

Het optimaal inrichten van de keuken

Als je de perfecte opstelling voor jouw keuken gevonden hebt, kun je de keuken verder gaan inrichten. Bekijk bijvoorbeeld waar de apparatuur en de spoelbak en kraan komen. Ook daarbij zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Oven niet boven of onder koelkast: wanneer de oven boven of onder de koelkast wordt geplaatst, kan het front van de koelkast warm worden. Dan brand je dus je handen wanneer de oven aanstaat en je de koelkast wil openen.
  2. Oven op armhoogte: voorheen werden ovens vaak onder de kookplaat geplaatst, maar dat is eigenlijk niet praktisch. Wanneer je de oven wil gebruiken moet je altijd bukken. Plaats de oven daarom op armhoogte.
  3. Ruimte onder de koelkast: onder de koelkast moet er ruimte over blijven voor de ventilatie van de koelkast. De koelkast moet namelijk warme lucht kunnen afvoeren en koude aanvoeren.
  4. De keukendriehoek: de keukendriehoek bestaat uit de spoelbak, koelkast en kookplaat. Hoe kleiner de afstand tussen deze drie elementen, hoe minder jij tijdens het koken heen en weer hoeft te lopen.
  5. Voldoende werkruimte: niets is vervelender dan tijdens het koken te weinig ruimte hebben. Zorg er dan ook voor dat jouw nieuwe keuken voldoende werkruimte heeft.

Bepaal jouw keukenstijl

Nadat je de opstelling en indeling van de keuken hebt bepaald, kun je verder met de stijl van je keuken. Voor welke kleuren en materialen wil je gaan? Welke stijl past daar dan bij. We hebben alvast wat keukenstijlen voor je uitgelicht.

Design keukens

Design keukens kenmerken zich door het gebruik van opvallende kleuren en materialen. Deze keukens hebben vaak dan ook een opvallend design.

Design keukens

Landelijke keukens

Hou je van natuurlijke kleuren en materialen en wil je graag een keuken met een warme sfeer? Kies dan voor een landelijke keuken.

Landelijke keukens

Moderne keukens

Wanneer je houdt van een keuken met neutrale kleuren die voorzien is van de nieuwste apparatuur, moet je eens een kijkje nemen bij onze moderne keukens.

Moderne keukens

Luxe keukens

Bij een luxe keuken wordt er vaak gekozen voor luxe materialen als marmerlook of natuursteen. Dit wordt gecombineerd met keukenapparatuur die voorzien is van de nieuwste functies.

Luxe keukens

Industriële keukens

Wil je graag een keuken met een stoere en robuuste uitstraling? Kies dan voor een industriële keuken. Deze keukens zijn voorzien van donkere kleuren en stoere materialen zoals een betonlook werkblad.

Industriële keukens
Aansluitingen nieuwe keuken

Denk ook aan stoom, aansluitingen en verlichting

Er zijn nog wel eens wat kleine dingen die vergeten worden tijdens het inrichten van een keuken, namelijk de stroom, aansluitpunten en de verlichting. Van te voren moet je vaak al weten waar de stroompunten en eventuele andere aansluitpunten moeten komen. Met de montage van de keuken moet hier namelijk rekening mee gehouden worden. Ook de verlichting mag natuurlijk niet ontbreken, sommige verlichting moet ingebouwd worden. Dan is het wel zo fijn als je deze al hebt uitgezocht voordat de keuken gemonteerd wordt.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wil je graag hulp ontvangen bij het inrichten van jouw keuken? Dat snappen we heel goed! Maak een afspraak bij een van onze keukenwinkels en kom langs. Daar staat een van onze deskundige adviseurs voor je klaar om je te voorzien van advies. Ook helpen zij je bij het inrichten van je complete keuken. Tot snel!

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder

Keuken samen stellen binnen budget

Zo stel je een keuken samen binnen je budget

Lees verder

Trend lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder