Water besparen in de keuken

Vind jij duurzaamheid in de keuken belangrijk en vraag jij jezelf af hoe je water kan besparen in de keuken? Er zijn slimme oplossingen die niet alleen heel praktisch zijn, maar ook water en energie besparen. Wij vertellen je er graag meer over!

Water besparen keuken

Kies voor een kokend waterkraan

Kies voor een kokend waterkraan in plaats van een waterkoker. Je gebruikt alleen de hoeveelheid heet water die je nodig hebt, dus je bespaart op water en energieverbruik. Kun je echt energie besparen als je constant water aan de kook hebt? Het antwoord is ja! Een kokend waterkraan wordt aangesloten op een reservoir/boiler. Hierin wordt het water onder hoge druk elektrisch verwarmd tot een maximum van 110 graden Celsius. Wanneer je de kokend waterkraan wil gebruiken dan slaat trouwens de boiler niet aan. Hierdoor hoeft het water niet door leidingen naar de kraan te lopen. Een ander voordeel aan de kokend waterkraan is dat je energie kunt besparen ten opzichte van een waterkoker. De kraan heeft weinig energie nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Dit gaat om 10 watt. Bovendien kook je met een traditionele waterkoker vaak meer water dan nodig is. Het voordeel van een kokend waterkraan is dat je precies kunt bepalen hoeveel water je nodig hebt om een kopje of een pan te vullen met water.

Kokend waterkraan keuken
Vaatwasser keuken

Gebruik de vaatwasser

Afwassen met de hand is minder duurzaam dan de afwas laten doen door de vaatwasser. Kies wel voor een nieuwe vaatwasser; die zijn vele malen zuiniger dan de oude vaatwasmachines. Op het label van de vaatwasser staat vaak hoe zuinig ze zijn. Een nieuwe vaatwasser verbruikt per jaar honderden liters water minder. Heb je niet de luxe van een vaatwasmachine? Laat dan het water niet lopen tijdens het afwassen met de hand. Gebruik één teil water om in af te wassen en één teil water om je keukenspullen af te spoelen.

Drink water vanuit de kraan

Wist je dat voor het produceren van een fles mineraalwater er 7 liter water nodig is. Als je kiest voor water uit de kraan, dan maak je de beste keuze voor het milieu. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein. Hou je van koel gefilterd en bruisend water? Quooker heeft bijvoorbeeld naast kokend waterkranen ook een extra optie, de Quooker CUBE. De CUBE komt onderin je keukenkastje naast het Quooker-reservoir. Er zit een filter in, die het water zuivert.  Aan de CUBE zit een CO2-cilinder, een koolzuurfles, waarmee je wel 60 liter koud bruiswater uit je Quooker-kraan kunt tappen.

Water uit kraan
Hergebruik water keuken

Hergebruik water

Het duurt altijd wel even voordat er warm water uit de kraan komt. Het koele water wat normaal zomaar door de afvoer wegstroomt kan je ook opvangen. Gebruikt dit water in de gieter om de planten mee te water te geven. Of vul de waterkoker of een pan alvast die je later toch gaat gebruiken om groente in te koken. Hiermee bespaar je eenvoudig enkele liters per dag, wat in een jaar al snel kan oplopen richting de 800 liter! Zet een extra stapje in waterbesparing en hergebruik het water waarin je de je groente hebt gekookt. Dit gekookte restwater is heel geschikt als smaakvolle basis voor een soepje.

Meer weten over waterbesparing of duurzaamheid in de keuken?

Ben je ook op zoek naar oplossingen voor waterbesparing of een duurzame keuken? Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je verder zodat je een duurzame keuken vindt die helemaal past bij jouw wensen en eisen. Maak snel een afspraak bij een Kitchen4All bij jou in de buurt.

Afspraak maken

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder