Tips voor een duurzame keuken

Duurzaamheid is vrijwel niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Ook in de keuken zien we steeds meer verduurzaming plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan duurzame apparaten en materialen. Niet alleen bij het kopen van een nieuwe keuken kun je verduurzamen; ook in je huidige keuken is dit mogelijk. We geven je een aantal tips voor het verduurzamen van je keuken.

Duurzame keuken kopen

Duurzame keuken

Door voor duurzame materialen te kiezen voor je keuken, maak je al een grote stap in de richting van een duurzame keuken. Aan welke materialen kun je dan denken? Kies bijvoorbeeld voor een granieten of composieten werkblad. Graniet is een natuurlijk materiaal dat recyclebaar is, daarnaast is het een heel degelijk materiaal waardoor het lang meegaat. Een andere mogelijkheid is composiet. Deze werkbladen bestaan vaak uit gerecycled materiaal en zijn net zoals granieten werkbladen erg stevig hierdoor krijg je een duurzame keuken. Het nadeel van composiet is dat het niet opnieuw recyclebaar is.

Kies voor de keukenfronten een materiaal dat lang meegaat, het is namelijk niet altijd mogelijk om te kiezen voor een materiaal dat gerecycled kan worden. Hout is natuurlijk ook lang niet altijd goed voor de duurzame keuken. Maar als je wel voor hout kiest, kijk dan naar het FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat hout waarvan de keuken is gemaakt, gewonnen is volgens de wereldwijde standaard voor goed bosbeheer.

Daarnaast is het aan te raden om, waar mogelijk, voor standaardmaten te kiezen. Hierdoor zijn de geprefabriceerde producten beter te gebruiken en dit zorgt weer voor minder afval tijdens de productie van je duurzame keuken. Een bijkomend voordeel is dat standaardmaten vaak ook nog eens goedkoper zijn.

Duurzame materialen
Keukenapparatuur duurzame keuken

Keukenapparatuur

Ieder apparaat is voorzien van een energielabel, deze geeft aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Hierbij staat A voor het meest energiezuinig en G voor het minst zuinig. Een apparaat met een goed label is niet alleen goed voor de duurzame keuken, maar ook kostenbesparend. Je verbruikt immers minder energie. Ook de vaatwasser kan duurzamer zijn dan afwassen met de hand. Let op: het gaat hierbij wel om de nieuwere modellen. Een vaatwasser met een laag energie- en waterverbruik, verbruikt net zoveel water als met de hand afwassen. En dat terwijl je wel veel meer in een keer in de vaatwasser kunt doen!

Duurzaam koken

Er zijn ook nog een aantal apparaten die op zichzelf je keuken omtoveren tot een duurzame keuken. Je kunt hierbij denken aan een inductieplaat, deze is een stuk zuiniger dan een gaskookplaat. Omdat je met koken op inductie vrijwel geen warmte verliest, zorgt dit voor energiebesparing. Daarnaast gaat het koken ook nog eens een stuk sneller, waardoor je ook energie bespaart. Gebruik je vaak de oven? Kies dan vaker voor de heteluchtstand, deze verbruikt minder energie dan de stand met boven- en onderwarmte.

Duurzaam koken
Groene stroom keuken

Groene stroom

Is je keuken nog niet aan vervanging toe, maar wil je wel graag een duurzame keuken? Kies dan voor groene stroom. Deze stroom wordt uit duurzame energiebronnen opgewekt, denk bijvoorbeeld aan windmolens. Hierdoor is het minder vervuilend dan gewone stroom. Het grote voordeel ervan, is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je keuken of andere delen van het huis. Daarnaast kun je met groene stroom gewoon al je elektrische apparaten gebruiken en hoef je deze niet te vervangen.

Tips

Tot slot hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je je huidige keuken eenvoudig kunt verduurzamen.

  • Minder voedsel verspillen: voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Door een paar eenvoudige trucjes kun je een hoop besparen. Leg bijvoorbeeld eten dat minder lang houdbaar is voorin de koelkast, hierdoor zal je het minder snel vergeten. Check ook regelmatig je voorraad, hierdoor zie je minder snel iets over het hoofd dat op moet.
  • Zuinig met water: je waterverbruik verminderen kun je natuurlijk doen door de kraan niet onnodig lang open te laten staan. Je kunt ook kiezen voor een Quooker. Uit een Quooker komt direct kokend water, waardoor je minder snel meer water pakt dan nodig.
  • Ledverlichting: veel mensen maken in de keuken gebruik van spotjes of andere sfeerverlichting, vaak zijn deze nog niet vervangen voor ledverlichting. Het is natuurlijk zonde om lampen te vervangen die nog niet kapot zijn. Zijn je lampen stuk? Vervang dan je oude lampen voor ledverlichting. Deze lampen gaan veel langer mee en zijn daardoor een stuk duurzamer dan spaarlampen of gloeilampen.
Tips duurzame keuken
Tips voor een duurzame keuken

Op zoek naar advies?

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken en wil je graag een duurzame keuken? Maak dan een afspraak bij een van onze keukenwinkels. Daar staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je te helpen bij het samenstellen van jouw duurzame keuken. We beginnen altijd met een korte kennismaking waarin we je wensen, behoeften en de mogelijkheden bespreken. Samen gaan we vervolgens je nieuwe keuken samenstellen!

Plan jouw gratis adviesgesprek

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Jouw ton sur ton keuken samenstellen

Jouw ton-sur-ton keuken samenstellen

Lees verder

Gemiddelde afmeting keuken

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een keuken

Lees verder

Keuken samen stellen binnen budget

Zo stel je een keuken samen binnen je budget

Lees verder

Trend lichte keukens

Lichte keukens

Lees verder