Stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak van je keuken

Het is eindelijk voorjaar en dat betekent ook dat het tijd is voor een voorjaarsschoonmaak! Vaak wordt het schoonmaken van de keuken uitgesteld, maar had je er achteraf eerder aan willen beginnen. Om ervoor te zorgen dat jij binnen no time weer van een schone keuken kunt genieten, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Je leest het hieronder!

Voorjaarsschoonmaak

1. Opruimen

Begin met het opruimen van je keuken, dit maakt het schoonmaken al een stuk eenvoudiger. Loop al je kastjes en lades na om te kijken of er producten niet meer lekker, over datum of misschien wel kapot zijn. Door deze meteen weg te gooien, creëer je ook meer ruimte. Tijdens het opruimen kan je direct een doekje door de kasten halen. Zo heb zijn deze direct schoon en fris!

Opruimen keuken
Koelkast schoonmaken

2. Koelkast schoonmaken

Vaak staan er ook in de koelkast producten die je niet meer gebruikt of die niet goed meer zijn. Er wil nog wel eens wat achter in de koelkast belanden en vergeten worden. Haal de koelkast dus eens helemaal leeg en zoek al je etenswaren uit. Nadat je de koelkast hebt leeggehaald, kan je met een sopje de koelkast eens grondig schoonmaken. Vergeet hierbij ook de groentelades en de rekken in de deur niet. Deze worden namelijk vaak vergeten en zijn snel een bron van schimmels. Dit kan je het beste doen met natuurazijn.

3. Oven & magnetron

In de oven en magnetron blijven vaak etensresten achter, daarom is het belangrijk om de oven en magnetron eens grondig schoon te maken tijdens je voorjaarsschoonmaak. Begin met het weghalen van alle kruimels en etensresten, zo voorkom je dat je deze uitsmeert. Hierna kan je een schaaltje met water en schoonmaakazijn in de magnetron plaatsen. Zet vervolgens de oven en magnetron aan op 200 graden en laat het mengsel er ongeveer 5 minuten in staan. Door dit mengsel zal het aangekoekte vuil en vet worden losgeweekt, waardoor je dit eenvoudig met een doek kan verwijderen. Dat scheelt een hoop boenwerk!

Schoonmaken oven
Reinigen kookplaat

4. Reinigen kookplaat en afzuigkap

Kookplaten en afzuigkappen worden vaak en snel vet. Neem dus ook deze mee met je voorjaarsschoonmaak. Bij het schoonmaken van je kookplaat is het verstandig om deze te ontvetten. Let hierbij op dat je geen schuurmiddel en/of schuurspons gebruikt. Dit beschadigt namelijk de kookplaat en dat zou natuurlijk zonde zijn. Ook de afzuigkap kan je ontvetten, vergeet hierbij vooral het filter niet. Als deze vies is functioneert deze namelijk minder goed.

5. Schoonmaken van het werkblad

Nadat je alle apparatuur hebt schoongemaakt kan je beginnen aan de laatste stap: het schoonmaken van het werkblad, de spoelbak en de kraan. Deze kan je het beste als laatste doen omdat je bijvoorbeeld het sopje van je koelkast weggooit via de spoelbak. Het zou dan zonde zijn als je dit doet in je schone spoelbak. Door het water kan er kalk ontstaan in je spoelbak en op je kraan. Reinig deze daarom met een mild schoonmaakmiddel op basis van citroen. Het is af te raden om agressieve middelen te gebruiken, hierdoor beschadigt het materiaal.

Onderhoud werkblad

Keuken inspiratie

Ben je op zoek naar een complete keuken en weet je al precies hoe jouw droomkeuken eruitziet of wil jij je eerst laten inspireren? Op onze website vind je veel keuken inspiratie, zo kan je ontdekken wat bij jou en je keuken past. Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen, dat is terug te zien in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Ben je op zoek naar de laatste trends? Lees dan onze blogs met de laatste keukentrends. Wil je graag weten hoe je droomkeuken eruit komt te zien? Of ben je bijvoorbeeld benieuwd welke pvc-vloer het beste past in je keuken. Met onze laagdrempelige 3D-planner kan je gemakkelijk je eigen keuken ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Bij Kitchen4All bieden we keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Verrassende keukenopstellingen

Verrassende keukenopstellingen voor jouw keuken

Lees verder

Technische keukentrends

De technische keukentrends van het moment

Lees verder

Tips inrichten kleine keuken

Tips voor het inrichten van een kleine keuken

Lees verder

Keuken afstylen

Tips om je keuken af te stylen

Lees verder