Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Wat heel erg belangrijk is, is het schoonmaken van je keuken. Het schoonmaken van je keuken is vaak veel werk. Daarom stellen mensen het schoonmaken van de keuken vaak uit. Het schoonhouden van de keuken verlengt namelijk de levensduur van je keuken. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van jouw keuken. Het schoonmaken is dus belangrijk, daarom hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Hierdoor ben je sneller klaar met het schoonmaken van je keuken.

Stappenplan voor het schoonmaken header

Stap 1: Begin met opruimen

De eerste stap is het opruimen van je keuken. Als je keuken namelijk een rommel is, duurt het schoonmaken alleen maar langer. Je hebt dan namelijk geen overzicht meer. Dus door op te ruimen maak je sneller en makkelijker je keuken schoon. Loop dus alle lades en kasten na. Kijk bij het opruimen of de producten over datum zijn of misschien wel kapot zijn. Door de producten te controleren creëer je gelijk weer ruimte in je keuken. En de producten die over datum zijn heb je gelijk weggegooid. 

Begin met opruimen
Keukenkastjes afnemen

Stap 2: Neem de keukenkastjes en achterwand af

De tweede stap is de keukenkastjes afnemen. Als je de keukenkasten hebt opgeruimd en ze zijn leeg, dan kun je er gelijk even een doekje doorheen halen. Zo zijn de kasten weer schoon en fris voordat je ze weer in gaat pakken. Vergeet ook niet de bovenkant van de kasten schoon te maken. Dit is een plek die vaak vergeten wordt, maar wel heel vies is. Als je de kasten hebt schoongemaakt, kun je beginnen met het schoonmaken van de achterwand.

Stap 3: De koelkast

De derde stap is het schoonmaken van je koelkast. De koelkast maak je misschien niet iedere week schoon, maar het is wel slim als je deze regelmatig meeneemt. In de koelkast staan namelijk vaak producten die niet goed meer zijn of die je niet meer gebruikt. Het is dus wel slim om regelmatig je koelkast even helemaal te controleren. Haal je koelkast helemaal leeg en controleer al je etenswaren op houdbaarheidsdatum. Controleer minimaal één keer in de week ook de groentelades, maar ook de rekken in de deur. Deze worden namelijk vaak vergeten, maar zijn wel een bron voor schimmels. Als je koelkast dan helemaal leeg is, maak dan gelijk de koelkast even grondig schoon. Je kan het beste schoonmaken met natuurazijn.

Koelkast schoonmaken
oven, magnetron schoonmaken

Stap 4: Maak de oven & magnetron schoon

De vierde stap is het schoonmaken van je oven en magnetron. Ook deze keukenapparatuur zou je niet iedere week schoonmaken, maar is wel belangrijk om af en toe even mee te nemen. In de oven en de magnetron blijven namelijk vaak etensresten achter. Daarom is het belangrijk om deze apparatuur af en toe grondig schoon te maken. Begin met het weghalen van alle kruimels en etensresten. Zo kan je deze niet uitsmeren tijdens het schoonmaken.

Losweken van vuil en vet

Na het weghalen van de kruimels en etensresten kan je een schaaltje met water en schoonmaakazijn in de magnetron plaatsen. Zet de oven en magnetron aan op 200 graden en laat het schaaltje met water en schoonmaakazijn voor 5 minuten in de oven staan. Hiermee zal het vuil dat is aangekoekt en het vet worden los gekweekt. Dit zorgt ervoor dat je het vuil makkelijk met een doekje kan verwijderen.

Stap 5: De kookplaat en afzuigkap

De vijfde stap is het schoonmaken van de kookplaat en de afzuigkap. Deze wordt veel gebruikt, dus het is aan te raden deze elke week schoon te maken. Ze worden namelijk snel vet. Let op dat je bij het schoonmaken van de kookplaat geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt. Het is verstandig om de kookplaat en de afzuigkap allebei te ontvetten. Wat weleens vergeten wordt bij de afzuigkap is de filter. Maak de filter ook goed schoon, want als deze niet goed schoon is, werkt de filter minder goed.

Kookplaat schoonmaken
Spoelbak en kraan schoonmaken

Stap 6: Het werkblad, spoelbak en kraan

De zesde en de laatste stap is het schoonmaken van het werkblad, spoelbak en de kraan. Hoe je dit het beste kan schoonmaken is per materiaal verschillend. Het advies en de onderhoud tips zijn dan ook meestal: gebruik een sopje met een zachte doek. De reden dat je het werkblad, de spoelbak en de kraan als laatste schoonmaakt is omdat er nog vuil van de andere dingen af kan komen. Als je dit als eerst schoon zou maken wordt het weer vies door het schoonmaken van bijvoorbeeld de kasten of de emmer die je leeg gooit in de spoelbak. En zou je het later dus nog een keer moeten doen.

Kalk vrij maken

Door het water kan er kalk ontstaan in je spoelbak en/of op je kraan. Je kunt deze dan ook schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel op basis van citroen. Dit is geen agressief schoonmaakmiddel. Als je namelijk een agressief schoonmaakmiddel gebruikt, ga je het materiaal beschadigen. We raden dan ook af om een agressief schoonmaakmiddel te gebruiken, zodat je materiaal zo lang mogelijk mee gaat.

Nog meer tips?

Wil je graag meer weten over het schoonmaken van je keuken? Kom dan eens langs bij een van onze winkels. Onze deskundige en ervaren adviseurs staan voor je klaar om je te helpen. Ze kunnen je meer advies geven over het schoonmaken van je apparatuur of het materiaal van het werkblad. Kom gerust eens binnen wandelen of maak online een afspraak.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder