Alles wat je moet weten over stoomovens

Een stoomoven zie je in steeds meer ovens terug. En dat is niets voor niets. Maar wat is het precies, en waarom kiezen zoveel mensen ervoor? In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de stoomoven. Van voordelen tot wat je ermee kunt bereiden, je leest het hieronder!

Alles over stoomovens header

Wat kun je met een stoomoven?

Met een stoomoven kun je veel meer dan alleen opwarmen of bakken. Het grote verschil van een stoomoven ten opzichte van een gewone oven, zit in de manier van verwarmen. Waar een gewone oven werkt met hete lucht, gebruikt een stoomoven, zoals de naam al zegt, stoom. De oven verhit water en zorgt zo voor een gelijkmatige garing van je eten. En het mooie is: je hebt geen olie of boter nodig. je kunt zelfs pasta en rijst in deze ovens klaarmaken. Iets wat in een gewone oven niet mogelijk is. Je kunt dus de hele maaltijd bereiden in één apparaat. Dat is pas makkelijk!

Stoomoven
Stoomoven inbouw

De voordelen van een stoomoven

Een stoomoven is echt een aanvulling op je keuken. We hebben alle voordelen op een rijtje gezet:

  1. Gezonder koken: door te stomen gebruik je minder vet en behoudt je meer smaak. Vitamines, mineralen en voedingsstoffen blijven beter behouden.
  2. Snel en efficiënt: aardappels, vlees en groente tegelijk bereiden? Geen probleem! Alles komt gelijkmatig en smaakvol uit de oven.
  3. Minder kans op aanbranden: omdat je werkt met stoom, is de kans dat je eten aanbrandt of overkookt veel kleiner.
  4. Ook ideaal om op te warmen: Eten opwarmen in een stoomoven gaat sneller dan in een magnetron én je eten droogt niet uit.
Meer inspiratie opdoen?

Vraag ons magazine aan!

K4a cta afbeelding magazine

Hierin vind je:

  • Meer informatie over ons assortiment;
  • Handige tips voor het samenstellen van je nieuwe keuken;
  • De laatste trends;
  • Prachtige keukens van onze klanten.

Vraag gratis een magazine aan

K4a cta afbeelding magazine

Wat kun je allemaal bereiden in een stoomoven?

Veel mensen denken bij een stoomoven aan groenten en vis, maar je kunt er nog veel meer mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pasta en rijst: voor rijst kun je uitgaan van een verhouding van een deel rijst, anderhalf deel water. Pasta moet je in een ruime laag water leggen. Het is makkelijk en snel en je hoeft er niet bij te blijven!
  • Brood: je kunt het brood zowel bakken als laten rijzen in een stoomoven. Het stoom zorgt voor een knapperige korst en een luchtige binnenkant.
  • Desserts: van cheesecake tot lava cakejes, vrijwel ieder dessert kan je in een stoomoven bereiden. Bovendien is de kans veel kleiner dat je dessert verbrandt of uitdroogt.
Stoomoven gerechten
Gerechten stoomoven

Combineer verschillende kooktechnieken

Je kunt je volledige maaltijd dus bereiden in een stoomoven. Maar soms wil je bijvoorbeeld toch liever het vlees op de barbecue leggen of de groente nog even roerbakken. Ook dan kun je gebruikmaken van de stoomoven. Je kunt het vlees of de groente dan even 'voorstomen'. Voordat je het vlees of de groente op de barbecue of in de pan legt, zet je het nog even in de stoomoven. Het vlees zal daardoor op de barbecue gelijkmatiger en sneller garen, ook is de kans kleiner dat het vlees nog rauw is van binnen. Ook de groene zal sneller en gelijkmatiger garen in de pan wanneer het daarvoor in de stoomoven is geweest.

Welke pannen en schalen zijn geschikt?

Niet ieder materiaal is geschikt voor de stoomoven. Dit zijn de materialen pannen en schalen die je wel én niet kunt gebruiken:

Wel geschikt:

  • Rvs pannen of schalen: warmt snel op en is goed bestand tegen vocht.
  • Keramiek, porselein en andere steensoorten: kun je gebruiken zolang er geen barstjes inzitten. Als deze er wel inzitten kan het barsten.
  • Glazen schalen: ook glas is heel geschikt, maar let wel op bij grote temperatuurverschillen.
  • Siliconen bakvormen: deze zijn vooral ideaal voor het bakken van taarten of cakes.

Niet geschikt:

  • Hout en bamboe: dit materiaal kan niet tegen vocht en zal gaan schimmelen.
  • Gietijzer en gietaluminium: kan gaan roesten door het vocht.
  • Plastic: plastic smelt natuurlijk bij hoge temperaturen. Er zijn speciale bakjes voor het stomen van gerechten, deze kun je wel gebruiken.
Gerechten voor stoomoven

Is een stoomoven iets voor jou?

Ben je er over uit en wil je graag een stoomoven? Of twijfel je of een stoomoven wel echt iets voor jou is? Kom dan eens langs in een van onze winkels. Onze adviseurs staan voor je klaar om je meer te vertellen over de stoomovens en welke opties er zijn. Daarnaast helpen ze je graag bij het samenstellen en ontwerpen van jouw nieuwe droomkeuken. Zien we je snel?

Vind jouw keukenwinkel

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Maak zelf jouw 3D-ontwerp

Zo maak je zelf een 3D-ontwerp van je nieuwe keuken

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Grijze houtlook lades keuken

De unieke voordelen van de nieuwe designlades

Lees verder

Werkbladen greengridz kitchen4all

Tip: een Greengridz werkblad

Lees verder