De gemiddelde kosten van een nieuwe keuken

Is jouw oude keuken aan vervanging toe of wil je graag een nieuwe keuken? Maar wat kost een nieuwe keuken nou eigenlijk? Heel veel punten bepalen de prijs van jouw nieuwe keuken. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal, welke opstelling de keuken krijgt, welke apparatuur je in je keuken wilt hebben en hoeveel kasten je nodig hebt. Al deze punten bepalen de uiteindelijke prijs van jouw keuken.

kosten van gemiddelde keuken

Jouw wensen bepalen de prijs

Bedenk van tevoren wat jouw wensen voor een nieuwe keuken zijn. Het is fijn als je al een beetje weet wat voor een keuken je graag wilt. Welke keukenstijl past bij jouw interieur? Wil je graag een moderne keuken of past een industriële keuken beter bij jouw interieur? Het is voor onze adviseurs dan ook fijn om al een beetje een richtlijn te hebben voordat ze je helpen. Bijvoorbeeld: welke keukenopstelling wil je dat jouw nieuwe keuken krijgt, welk materiaal wil je in jouw keuken hebben en welke apparatuur wil je in jouw keuken? De gemiddelde keuken bestaat uit twee hoge kasten, één voor je koel-/vries combinatie en één voor bijvoorbeeld je oven op ooghoogte. Een gemiddelde keuken heeft ook ongeveer vier onderkasten, een plek voor de vaatwasser. Je kan er eventueel ook voor kiezen om van 2 onderkasten 3 lades te maken. Bovenkasten ga je steeds minder zien, hiervoor komen de 2 hoge kasten in de plaats en lades waar je meer opbergruimte door krijgt. De gemiddelde keuken kost ongeveer tussen de €8.500 en de €13.500, afhankelijk van het materiaal dat je kiest.

Wensen bepalen de prijs
opstellingen kosten nieuwe keuken

Verschillende opstellingen

Als je een nieuwe keuken wilt, moet je gaan nadenken over wat voor een keukenopstelling jij graag wilt. Wil jij graag een kookeiland of wil je de keuken graag betrekken bij het woongedeelte in jouw huis en ga je daarom voor een woonkeuken? Maar past dit wel in jouw huis? Het kan ook zijn dat je maar een kleine ruimte hebt waar je jouw nieuwe keuken in kan plaatsen, dan is het handig om voor een rechte keuken te gaan of voor een hoekkeuken. Een grote mooie woonkeuken in dezelfde stijl als jouw interieur kost meer geld dan bijvoorbeeld een kleine rechte keuken. Denk daarom ook goed na of de keukenopstelling die jij graag wilt wel bij jouw huis en bij jouw budget past.

Materialen

De materialen hebben ook een grote invloed op de prijs van jouw keuken. Ga je bijvoorbeeld voor een spaanplaat of voor een multiplex werkblad dan is jouw keuken veel goedkoper dan dat je een natuurstenen of keramieken werkblad neemt. Het prijsverschil kan dan wel tussen de €2.000 en €3.000 zijn. Natuursteen is duurder omdat steen veel meer werk is. Natuursteen moet helemaal worden bewerkt, het moet op maat worden gezaagd, het wordt facet gesleten en moet worden gepolijst. Terwijl spaanplaat ter plekke in de fabriek kan worden gemaakt. Denk niet alleen aan het materiaal van het werkblad, maar ook aan het materiaal van je kasten. Kies je bijvoorbeeld voor folie dan ben je veel goedkoper uit dan als je gelakte fronten neemt. Het prijsverschil kan hier tussen de €1.000 en de €2.000 zitten. De materialen in de keuken bepalen dus ook echt een groot deel van de prijs van jouw nieuwe keuken.

Materialen van een nieuwe keuken
Apparatuur in je nieuwe keuken
kosten apparatuur nieuwe keuken

Apparatuur

Je hebt veel verschillende soorten keukenapparatuur wat je kwijt kan in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een oven, magnetron, koelkast of koelvries combinatie of een afzuigkap. De prijzen van de keukenapparatuur verschillen ook. De prijzen worden bepaald door de mogelijkheden in toepassingen die op het apparaat zitten, welke techniek de keukenapparatuur heeft. Je kan bijvoorbeeld voor een multifunctionele oven gaan, deze oven kan grillen, braden en stomen. Of je neemt een combimagnetron, deze bevat zowel een magnetron als een oven. Een multifunctionele oven kost meer dan bijvoorbeeld een combimagnetron. Bij een kookplaat kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kookplaat met een aparte afzuiging erboven of ga je voor een kookplaat met een afzuiging erbij ingebouwd. Dit zijn kleine dingen die de totaalprijs van jouw nieuwe keuken kunnen beïnvloeden. Het ligt er natuurlijk ook welk merk je neemt, het ene merk is duurder dan de andere.

Montage

Je kan de montage van jouw nieuwe keuken zelf doen, maar je kan ook de montage van jouw nieuwe keuken door ons laten regelen. Wij regelen professionele monteurs die jouw nieuwe keuken komen monteren. De montagekosten die je bij ons kunt afnemen is het aansluiten van de order gespecificeerde artikelen. De prijs van de montage hangt af van de grootte van de keuken, het aantal meubeldelen en het aantal materialen. Is bijvoorbeeld het werkblad in meerdere delen of is het één geheel. Ook wordt het aansluiten van de apparatuur meegenomen. Zo is bijvoorbeeld het aansluiten van een kraan makkelijker dan het aansluiten van een Quooker. Of heb je alleen een kookplaat of een kookplaat inclusief afzuiging. Het meerwerk zoals het leidingwerk verleggen of aanleggen en eventuele stucwerk wordt apart berekend door de monteur en zit dus niet bij de keukenofferte in. De montagekosten zitten bij ons ook niet bij de prijs van de keuken in en zijn dus aparte kosten. Voor montagekosten zit je al snel ongeveer tussen de €1.000 en de €2.000 incl. het inmeten en het transport. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de keuken. Wij rekenen geen meerwerk voor het inmeten van de keuken, dit is bij ons dus gratis.

Montagekosten nieuwe keuken
Accessoires nieuwe keuken
Kosten accessoires

Accessoires

Je hebt veel verschillende soorten accessoires die je keuken helemaal af maken. Denk bijvoorbeeld aan een spoelbak, een kraan of de verlichting. Bij de spoelbakken heb je verschillende soorten, zoals de materiaalkeuze, manier van het inbouwen en de grootte van de spoelbak. De prijzen van de spoelbakken liggen ongeveer tussen de €250 en de €500. Een kraan kan je ook net zo duur maken als dat je zelf wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een mengkraan, deze kost ongeveer €250 tot €300, maar wil je liever een Quooker met kokend water dan zit je al snel aan ongeveer €1.200,-. Je kan de accessoires zo duur maken als je zelf wilt. Wil je graag de afvalverwerking in de kasten hebben verwerkt of wil je graag een bestekindeling. Het kan allemaal, alleen dit kan er wel voor zorgen dat het prijskaartje van je keuken omhoog gaat. Om de keuken helemaal af te maken moet je nadenken of je een achterwand wilt en of je verlichting onder je kasten wilt hebben. De prijzen bij de achterwanden verschillen, het ligt er maar net aan wat voor een achterwand je wilt hebben. Wil je graag verlichting onder je keukenkasten? Ga je dan voor verlichting die je onder de keukenkasten plakt of ga je de verlichting er in laten vrezen? Het infrezen van jouw verlichting kost ongeveer €100 tot €200 meer dan verlichting die je er onder plakt.

Wat beïnvloed de prijs van jouw keuken

Er zijn dus veel dingen die de prijs van jouw keuken beïnvloeden. Dit zijn er een paar onder elkaar:

  • De opstelling van jouw keuken. Een keuken met een wandopstelling kost bijvoorbeeld minder dan een woonkeuken.
  • De materialen die jij in jouw keuken wilt. Denk bijvoorbeeld aan een mdf werkblad, deze is goedkoper dan een natuurstenen werkblad. Het prijsverschil kan ongeveer tussen de €2.000,- en €3.000,- zijn. Zo is dat ook bij fronten voor de kasten. Ga je voor folie, dan is dat goedkoper dan massieve eiken. Hier kan het prijsverschil kan ongeveer tussen de €1.000,- en €2.000,- zitten.
  • Apparatuur heeft ook veel invloed op de totaalprijs. Ga je bijvoorbeeld voor een combimagnetron, of ga je voor een oven die multifunctioneel is? De combimagnetron is een stuk goedkoper.
  • Welke accessoires ga je nemen. Ga je voor een mengkraan of ga je voor een Quooker? Dit kan ook de prijs van jouw keuken verhogen. Het verschil tussen een mengkraan en een Quooker zit al snel op ongeveer €1.000,-
  • Wil je graag dat je keuken gemonteerd wordt door een professionele monteur of ga je het zelf doen? Als je het laat monteren komen er natuurlijk ook nog montage kosten bij.

Dit zijn allemaal factoren die gaan bepalen hoeveel jouw keuken gaat kosten.

Prijs nieuwe keuken

Jouw nieuwe keuken

Wil je een nieuwe keuken, maar wil je graag weten wat deze keuken gaat kosten? Bedenk dan dus eerst wat voor een keuken je wilt. Welk materiaal wil je in jouw keuken? Wat is ongeveer jouw budget? Wil je jouw keuken laten monteren of ga je het zelf doen? Onze adviseurs helpen je graag met het vinden van de keuken die bij jouw wensen past en binnen jouw budget past. Maak hiervoor een afspraak bij een van onze winkels. Onze adviseurs staan voor je klaar met een kopje koffie of thee.

Maak een afspraak

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder

Een apothekerskast in jouw keuken

Tip: Een apothekerskast in jouw keuken

Lees verder

Voordelen montageservice

De voordelen van onze montageservice

Lees verder