Van gas naar inductie: alles wat je moet weten!

Steeds meer huishoudens ruilen hun gaskookplaat in voor een inductiekookplaat. Niet gek: we willen allemaal steeds duurzamer leven en de gasprijzen worden er op dit moment ook niet lager op. Daarnaast kiezen mensen voor inductie boven gas vanwege het makkelijke onderhoud en de veilige manier van koken. Denk jij eraan om van gas naar inductie te gaan? Of gaat jouw gehele keuken op de schop? We vertellen je graag alles over het koken op inductie!

Van gas naar inductie

Inductie vs gas

Het zal je vast niet onbekend in de oren klinken dat we in Nederland steeds meer van het gas afstappen. Dit heeft ermee te maken dat stroom op de langere termijn duurzamer is dan gas. Een van de grootste verschillen zal je dan ook terugzien in duurzaamheid én in je portemonnee. Maar ook in onderhoud scheelt het een hoop.

Een veelgehoord argument om toch niet over te stappen op inductie in de keuken, is de beleving tijdens het koken. Het vuurtje onder de pan geeft veel mensen het gevoel dat zij meer gevoel hebben bij het eten dat zij koken. Zeker bij wokgerechten kan het fijn zijn om even de pan op te tillen en te kunnen schuiven op het fornuis. Bij inductiekookplaten zal je dit culinaire gevoel minder snel ervaren, maar de kookplaten hebben wel steeds meer functies om je hierin tegemoet te komen. Zo bestaan er speciale komwok functies, en zijn er vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld grillstanden en verschillende groottes in de platen. Ook is het voor de twijfelaars mogelijk om gas en inductie te combineren in één kookplaat. Genoeg functionaliteiten dus, waarover we je graag persoonlijk adviseren in onze winkels!

Inductie vs gas
Voordelen van koken op een inductieplaat

De voordelen van koken op een inductieplaat

Als je overstapt van gas naar inductie, zal je waarschijnlijk even moeten wennen aan de nieuwe manier van koken. Toch zijn er vele voordelen aan het koken op de inductieplaat. We lichten deze voordelen graag voor je uit:

 1. Steeds functioneler
  Eerder was het nog zo dat elektrische kookplaten er lang over deden om op te warmen of af te koelen, maar door de jaren heen zijn de systemen steeds meer geworden. Draai je de knop omlaag, dan zal de kookplaat snel afnemen in temperatuur. Daarnaast zijn er steeds meer handige functionaliteiten te integreren, zoals een geïntegreerde afzuiging.
 2. Inductie is duurzaam
  Ga je liever voor duurzaam? Dan is de inductiekookplaat de beste keuze voor jou! Zoals eerder ook genoemd zal je, zeker op de lange termijn, aardig wat kosten besparen bij het overstappen van gas op inductie.
 3. Veilig koken
  Bij een inductieplaat komt vanzelfsprekend geen open vuur kijken. Daarnaast wordt het oppervlak onder de pan niet per se heet, maar zorgt het systeem ervoor dat de pan wel heet wordt. Wanneer je de pan vervolgens van het vuur haalt, blijft er enkel restwarmte over en schakelt het systeem automatisch uit. Allemaal fijne functies die de veiligheid tijdens het koken enorm vergroten!
 4. Lekker hygiënisch
  Wanneer je met veel enthousiasme een lekker gerecht kookt, is het net zo lekker om in wee vegen de kookplaat weer schoon te hebben. Door het gladde oppervlak van de kookplaat heb je jouw kookomgeving binnen een mum van tijd weer schoon. Ideaal voor wie wel van koken, maar niet van poetsen houdt!
 5. Een strakke keuken
  Niet alleen op het gebied van functionaliteit scoort de inductieplaat hoog; ook het uiterlijk ervan haalt hoge punten. Door de strakke ontwerpen zijn inductiekookplaten steeds meer echte eyecatchers in de keuken.

Geschikte pannen

Niet alle pannen waarmee je op gas kookt, zijn ook geschikt om op inductie te koken. Wanneer de bodem van de pan niet magnetisch is, zal de kookplaat waarschijnlijk automatisch afslaan en de pan dus niet verwarmen. Je munt gemakkelijk testen of jouw pan geschikt is door een magneetje aan de onderkant van de pan te houden.

Meer weten over koken op inductie?

Neem dan gerust contact met ons op of bezoek een van onze winkels. Onze keukenadviseurs begeleiden je graag in de zoektocht naar jouw ideale keuken!

Geschikte pannen inductie

Keuken inspiratie

Ben je op zoek naar een complete keuken en weet je al precies hoe jouw droomkeuken eruit ziet of wil jij je eerst laten inspireren? Op onze website vind je veel keuken inspiratie, zo kan je ontdekken wat bij jou en je keuken past. Elke keuken is maatwerk en iedereen heeft andere wensen, dat is terug te zien in de opgeleverde keukens bij onze klanten. Ben je op zoek naar de laatste trends? Lees dan onze blogs met de laatste keukentrends. Wil je graag weten hoe je droomkeuken eruit komt te zien? Of ben je bijvoorbeeld benieuwd welke pvc-vloer het beste past in je keuken. Met onze laagdrempelige 3D-planner kan je gemakkelijk je eigen keuken ontwerpen.

Persoonlijk advies

Ben je nieuwsgierig geworden naar marmer? Onze betrokken en deskundige adviseurs staan voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Bij Kitchen4all bieden we keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!

Laatste tips & trends

Meer tips & trends

Koffiehoek

Kies voor een koffiehoek in jouw keuken

Lees verder

Keuken met kastenwand

De voordelen van een keuken met een kastenwand

Lees verder

Populaire keukenstijlen

De populairste keukenstijlen van het moment

Lees verder

Stappenplan voor het schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van jouw keuken

Lees verder